Companii

O noua lege pentru majoritari si minoritari

22.11.2002, 00:00 48

Aflat de cateva saptamani sub foc continuu din doua parti, Guvernul, consiliat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), a luat decizia de a modifica pentru a doua oara noua legislatie a pietei de capital adoptata in luna aprilie a acestui an.
Guvernul nu a modificat esential modalitatea de calcul a pretului la care vor fi lansate ofertele obligatorii de preluare in vederea delistarii, asa cum doreau actionari majoritari, dar le-a acordat acestora un avantaj: preturile de oferta nu vor putea fi contestate decat de actionari minoritari reprezentand 75% din actiunile vizate de oferta. Initial, legea prevedea un procent de 5% din actiunile vizate de oferta.
Modificarile au fost facute printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de Guvern de miercuri.
In societatile la care majoritarii detin mai mult de 90% din capitalul social, actiunile aflate in posesia minoritarilor sunt dispersate, iar strangerea unui procent de 75% este dificila, afirma actionarii minoritari. In aceste conditii, pretul de oferta stabilit de evaluatorul angajat de actionarul majoritar va avea sanse mai putine sa fie contestat.
Majoritarii au cerut Guvernului sa modifice si modalitatea de calcul a pretului de oferta: unul din criterii luate in calcul sa fie pretul mediu ponderat al actiunilor inainte de aprilie 2002, data la care a fost adoptata noua legislatie a pietei de capital. Dupa aprilie 2002, datorita legiferarii obligatiei actionarilor cu pozitie majoritara absoluta (peste 90% din actiunile unei societati) de a lansa o oferta publica in vederea delistarii societatilor, toate preturile actiunilor companiilor aflate in aceasta situatie au crescut.
Majoritarii nu au obtinut, in final, si aceasta modificare, pretul luat in considerare urmand sa fie media ponderata a cotatiilor unei actiuni pe o perioada de 12 luni inainte de 1 decembrie 2002.
Reprezentantii actionarilor minoritari considera insa ca modificarile aduse de Guvern aduc prejudicii grave intereselor micilor investitori.
"Cresterea pragului de la care actionarii minoritari pot cere o a doua parere asupra pretului de la 5% la 75% face imposibila exercitarea in practica a acestui drept. Ne intrebam cui foloseste introducerea unei prevederi legale inaplicabile. Doar acelora ce doresc sa ofere un pret derizoriu  pentru actiunile minoritarilor", spune Gratiela Iordache, director executiv al Asociatiei Actionarilor Romani. 
Consiliul Investitorilor Straini, care reprezinta interesele majoritarilor, nu si-a facut publica pozitia pana la inchiderea editiei.
In urma cu cateva saptamani, Guvernul a decalat obligatia actionarilor majoritari de a lansa o oferta publica obligatorie pentru delistare. Astfel, majoritarii care detin 90% dintr-o companie vor avea obligatia sa lanseze oferta in 12 luni de la 1 decembrie 2002. 
Profitand, insa, de vidul legislativ creat pana la 1 decembrie o serie de actionari majoritari au lansat oferte publice pentru delistare pentru a evita intrarea sub incidenta reglementarilor privind pretul. Minoritarii au contestat aceste incercari, considerandu-le eludari ale legii.
Pana in prezent, au fost lansate astfel de oferte pentru companiile Real Plasa, Marmosim, Koyo Romania, Timken Romania, Armedica si Bega Reparatii Vagoane.
Ezitanti la inceput in privinta acestor oferte, comisarii CNVM au decis, in final, sa le accepte.
"CNVM a decis sa accepte delistarea emitentilor pentru care au fost lansate inainte de 1 decembrie oferte publice de preluare in vederea inchiderii societatii, intrucat toate prevederile articolului 138 din Legea privind valorile mobiliare se aplica numai de luna viitoare", a declarat ieri pentru Mediafax, presedintele CNVM, Gabriela Anghelache.



Ce au vrut majoritarii (Robert Luke)
1) unul din criteriile de determinare a pretului de oferta, in afara de activul net unitar, sa fie pretul mediu ponderat al actiunilor pe o perioada reprezentand ultimile 12 luni inainte de aprilie 2002, data la care a fost adoptata prin Ordonanta de Urgenta actuala legislatie a pietei de capital. Motivul: preturile nu apucasera sa creasca.
2) pretul de oferta stabilit de evaluatorul desemnat de actionarul majoritar sa nu poata fi contestat decat de minoritari care detin cumulat 75% din actiunile vizate de oferta. Motivul: strangerea a 75% din actiuni este aproape imposibila.



Ce a hotarat Guvernul, consiliat de CNVM (Gabriela Anghelache)
1) unul din criterii va fi pretul mediu ponderat al actiunilor pe o perioada de 12 luni precedenta datei de 1 decembrie 2002 (bine pentru minoritari)
2) pretul determinat de evaluatorul angajat de majoritar sa poata fi contestat de actionari minoritari care detin 75% din actiunile vizate de oferta



Ce au vrut minoritarii (Gratiela Iordache):
1) unul din criterii, in afara de activul net unitar, sa fie pretul mediu ponderat al actiunilor inainte de 1 decembrie 2002. Motivul: preturile au crescut dupa Ordonanta din aprilie
2) sa poata contesta pretul actionarii minoritari care detin 5% din actiunile vizate de oferta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO