Companii

O creştere de 175 mil. lei a bugetului pentru medicamente ar putea răspunde nevoilor reale de tratament ale pacienţilor

O creştere de 175 mil. lei a bugetului pentru...

Autor: Ana Maria Petcana

01.08.2014, 13:44 111

"Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) salută preocuparea autorităţilor pentru îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate prin creşterea alocării bugetare pentru sănătate, în condiţiile colectării suplimentare faţă de nivelul planificat, a peste 350 milioane lei din taxa clawback.

Următorul pas este prioritizarea corectă a alocării sumei suplimentare, context în care industria farmaceutica atrage atenţia că bugetul actual alocat medicamentelor nu răspunde nevoilor reale de tratament ale pacienţilor", se arată într-un comunicat al celor două asociaţii.

Astfel, ARPIM ŞI APMGR spun că suplimentarea bugetului medicamentelor trebuie privită ca o prioritate pentru pacienţii români, fiind necesară alocarea a 175 milioane lei în plus la bugetul aprobat trimestrial începând cu trimestrul patru al anului curent.

"Pentru sistemul de sănătate actual, care se află în plin proces de reformă, orice bugetare suplimentară dă posibilitatea de a oferi tratamentele necesare pacienţilor români. Apreciem eforturile autorităţilor care s-au concretizat prin creşterea bugetului Sănătăţii în urma rectificării din luna iulie. Dar, pentru ca această creştere să aducă beneficii pacienţilor şi să răspundă nevoilor reale de tratament ale acestora, solicităm autorităţilor alocarea a 175 milioane lei din suma totală anunţată la rectificare şi includerea acesteia în referinţa trimestrială", a declarat Călin Gălăşeanu, preşedintele ARPIM.

Conform proiectului de rectificare prezentat de Ministerul Finanţelor, Ministerul Sănătăţii va primi 500 milioane lei pentru cheltuielile aferente programelor naţionale şi sistemului de intervenţii de urgenţă, iar Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate suma de 165 milioane lei. A doua rectificare va fi efectuată spre sfârşitul lunii septembrie.

La rândul său, preşedintele APMGR, Dragoş Damian, arată că suma din bugetul de stat alocat trimestrial pentru medicamente în acest an a fost la nivelul consumului real din ultimul trimestru al anului 2011, diferenţa dintre acesta şi consumul real de medicamente fiind suportată de către producătorii de medicamente prin taxa clawback.

"În acest context, considerăm prioritară creşterea bugetului de referinţă folosit în calculul taxei şi modificarea formulei de calcul a taxei clawback, astfel încât sa reflecte nevoile reale ale pacienţilor români. Doar aşa pacienţii români vor putea beneficia de tratamentele de care au nevoie, iar industria producătoare de medicamente nu va mai acoperi, prin taxa clawback, întreg deficitul de finanţare şi va reveni treptat la posibilitatea de a face noi investiţii", a afirmat Damian.

Totodată, reprezentantul ARPIM afirmă că autorităţile ar trebui să depună eforturi pentru ca, treptat, procentul din PIB alocat sănătăţii să ajungă la minimum 7% din PIB de la 3,9% în prezent.

ARPIM reprezintă cele mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale prezente în România, care realizează împreună peste 70% din valoarea pieţei farmaceutice româneşti.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO