Companii

O companie chineză a semnat un acord de participare la un proiect de 700 mil.euro la Doiceşti

O companie chineză a semnat un acord de participare la un proiect de 700 mil.euro la Doiceşti

Autor: Carol Dan

05.05.2011, 16:30 1288

Ministerul Economiei vrea să atragă investitori privaţi care, înparteneriat cu Termoelectrica, să construiască la centrala de laDoiceşti două grupuri noi de producţie a energiei, evaluate la 700milioane de euro, iar Termoelectrica a semnat în acest sens unacord cu o companie chineză.

Şeful serviciului de privatizare şi cooperare dinTermoelectrica, Ştefan Aramă, a declarat, într-o conferinţă depresă organizată de Ministerul Economiei, că Termoelectrica asemnat în 14 aprilie un memorandum de cooperare cu societateachineză China Huadian Engineering, prin care s-au stabilitstructura investiţiei şi planul de participare la proiect.

"Compania chineză este interfaţa cu investitorul, statul chinez.La discuţii a venit şi Eximbank China, care analizează proiectul.Noi credem că societatea chineză va investi în Doiceşti", a adăugatAramă.

Aramă a precizat că societatea chineză ar putea prelua o seriede mine de cărbune din Bazinul Munteniei, prin care va asiguramateria primă pentru producţia energiei la Doiceşti,

"Secretul proiectului este aprovizionarea cu cărbune din zonă.Dacă va prelua nişte mine din bazinul Munteniei, va asiguracărbunele pentru Doiceşti. Din ce am înţeles din discuţiile cu ei,vor să investească", a spus Aramă.

La centrala Doiceşti, aflată în proprietatea Termoelectrica, arurma să fie construite două grupuri noi cu o putere instalatătotală de 500 MW, printr-o companie mixtă.

Cele două grupuri noi vor produce energie pe bază decărbune.

Contribuţia investitorului va fi de cel puţin 30% din valoareaproiectului. Diferenţa de 70% va fi acoperită prin credite care vorfi contractate de societatea mixtă.

Potrivit lui Aramă, dacă acest proiect de cooperare eşuează,centrala de la Doiceşti va fi închisă.

Potrivit Ministerului Economiei, începerea lucrărilor deconstrucţie este estimată pentru martie 2012.

În aprilie reprezentanţii China Huadian Engineering au efectuato vizită în România, iar Ministerul Economiei a anunţat, după odiscuţie între ministrul de resort, Ion Ariton, şi delegaţiacompaniei, că China Huadian Engineering vrea să investească înindustria minieră şi producţia de energie pe bază de cărbune dinRomânia.

Compania face parte din grupul China Huadian Corporation.

Tot în aprilie surse din domeniul energetic au declarat căgrupul China Huadian vrea să intre în acţionariatul EnergoNuclear,companie care deruleză proiectul de patru miliarde de euro alconstrucţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de laCernavodă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO