O companie chineză a semnat un acord de participare la un proiect de 700 mil.euro la Doiceşti

Autor: Carol Dan 05.05.2011

Ministerul Economiei vrea să atragă investitori privaţi care, în parteneriat cu Termoelectrica, să construiască la centrala de la Doiceşti două grupuri noi de producţie a energiei, evaluate la 700 milioane de euro, iar Termoelectrica a semnat în acest sens un acord cu o companie chineză.

Şeful serviciului de privatizare şi cooperare din Termoelectrica, Ştefan Aramă, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată de Ministerul Economiei, că Termoelectrica a semnat în 14 aprilie un memorandum de cooperare cu societatea chineză China Huadian Engineering, prin care s-au stabilit structura investiţiei şi planul de participare la proiect.

"Compania chineză este interfaţa cu investitorul, statul chinez. La discuţii a venit şi Eximbank China, care analizează proiectul. Noi credem că societatea chineză va investi în Doiceşti", a adăugat Aramă.

Aramă a precizat că societatea chineză ar putea prelua o serie de mine de cărbune din Bazinul Munteniei, prin care va asigura materia primă pentru producţia energiei la Doiceşti,

"Secretul proiectului este aprovizionarea cu cărbune din zonă. Dacă va prelua nişte mine din bazinul Munteniei, va asigura cărbunele pentru Doiceşti. Din ce am înţeles din discuţiile cu ei, vor să investească", a spus Aramă.

La centrala Doiceşti, aflată în proprietatea Termoelectrica, ar urma să fie construite două grupuri noi cu o putere instalată totală de 500 MW, printr-o companie mixtă.

Cele două grupuri noi vor produce energie pe bază de cărbune.

Contribuţia investitorului va fi de cel puţin 30% din valoarea proiectului. Diferenţa de 70% va fi acoperită prin credite care vor fi contractate de societatea mixtă.

Potrivit lui Aramă, dacă acest proiect de cooperare eşuează, centrala de la Doiceşti va fi închisă.

Potrivit Ministerului Economiei, începerea lucrărilor de construcţie este estimată pentru martie 2012.

În aprilie reprezentanţii China Huadian Engineering au efectuat o vizită în România, iar Ministerul Economiei a anunţat, după o discuţie între ministrul de resort, Ion Ariton, şi delegaţia companiei, că China Huadian Engineering vrea să investească în industria minieră şi producţia de energie pe bază de cărbune din România.

Compania face parte din grupul China Huadian Corporation.

Tot în aprilie surse din domeniul energetic au declarat că grupul China Huadian vrea să intre în acţionariatul EnergoNuclear, companie care deruleză proiectul de patru miliarde de euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă.