Companii

Nuclearelectrica lucreaza cu o marja neta de castig de 2,6%

Nuclearelectrica lucreaza cu o marja neta de castig de 2,6%
21.06.2006, 19:06 20

Compania de producere a energiei electrice Nuclearelectrica, aflata in portofoliul statului, a raportat la sfarsitul anului trecut un profit net de 4,3 mil. euro care va fi in totalitate reinvestit in Unitatea 2 a centralei de la Cernavoda.
Profitul obtinut este in crestere cu 50% comparativ cu nivelul inregistrat in 2004.
"La o companie care lucreaza cu o capacitate de productie relativ constanta, plusurile sau minusurile inregistrate de rezultatele financiare se explica numai prin managementul costurilor, prin modul in care sunt administrate intreruperile care intervin in ciclul de productie", a declarat Teodor Chirica, director general al Nuclearelectrica. "Profitul obtinut anul trecut va fi in totalitate reinvestit in Unitatea 2", a mai precizat Chirica.
Cifra de afaceri a companiei a inregistrat o crestere de 22% in intervalul de timp analizat, atingand o valoare de 159,5 mil. euro. Marja neta de castig este de 2,6%.
"Anul trecut a fost cel mai bun an de productie. Cantitatea de energie produsa a crescut cu 1%. Odata pusa si Unitatea 2 in functiune, productivitatea companiei va creste", spune directorul Nuclearelectrica. Cel de-al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in luna martie 2007. Dupa punerea in functiune a Unitatii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate. In prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW, care asigura peste 10% din consumul national de energie electrica.
In doua zile, respectiv pe 23 iunie, va fi prezentata lista scurta pentru grupurile 3 si 4 de la Cernavoda, care necesita costuri estimate la 2,2 mld. euro.
Autoritatile intentioneaza sa selecteze 4 - 5 companii pentru realizarea proiectului, dar nu doresc sa existe un investitor majoritar, pentru ca niciunul dintre participanti sa nu poata impune unilateral politica viitoarei companii de proiect. Printre firmele care si-au anuntat intentia de a participa la proiect se numara Enel, RWE, Marco Group si chiar Electrica.
Una dintre conditiile de eligibilitate este ca potentialul investitor sa fie cotat de agentiile de rating Moody's, Standard & Poor's sau Fitch.
Recent, si grupul energetic francez Electricite de France si-a anuntat intentia de a participa la lucrarile pentru reactoarele 3 si 4, desi la data respectiva inca nu depusese o scrisoare de intentie. La sfarsitul anului 2004 au fost selectate firmele LNM Holding, Enel si Ansaldo - Italia, AECL - Canada, Hidro Nuclear & Power - Coreea de Sud, Grupul Tender - Romania si AEFM pentru a participa la constructia Unitatii 3. Unele dintre aceste companii nu vor putea participa la realizarea proiectului deoarece compania selectata va trebui sa detina un capital social initial de circa 650 mil. euro, 30% din valoarea totala a investitiei. Restul finantarii va fi asigurat prin credite, motiv pentru care a fost introdusa conditia privind obtinerea unui rating de la marile agentii de evaluare.
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO