Companii

„Nu facem speculaţii cu terenurile agri­cole, ideea e să munceşti aceste supra­feţe“

„Nu facem speculaţii cu terenurile agri­cole, ideea e...

Autor: Gabriel Razi

20.01.2014, 00:06 73
Mario Costariol (56 de ani), consul­tant care în anii ’90 a asistat statul român la redac­tarea primei legislaţii în domeniul socie­tăţilor comerciale, a făcut în urmă cu nouă ani pasul în agricultură şi acum a ajuns la o fermă de 4.000 de hectare în judeţul Olt. In­vestitorul are încasări de 3,3 milioane de euro şi are în plan să îşi majoreze cu 25% su­prafeţele agricole exploatate pe piaţa locală.
 
„În Italia nu poţi avea o fermă precum cea din România din cauza infrastructurii din mediul rural, din cauza satelor. În agricultura din România există oportunităţi pentru a beneficia de economii de scală“, spune Mario Costariol, CEO şi acţionarul majo­ritar al companiei italiene de consultanţă Eurecna, care deţine 60% din acţiunile firmei locale Energia Verde SA.
 
Cu ferma de 4.000 de hectare, in­ves­ti­torul italian a ajuns în „liga mare“ a agri­cul­turii locale, într-un club al exploa­ta­ţiilor de peste 1.000 de hectare ce numără mai puţin de 1.000 de jucători.
 
Fermele din această categorie au o „greu­tate“ de aproximativ 20% în cele 8,8 mi­lioane de hectare de teren arabil dis­po­ni­bile local. Italianul Mario Costariol şi-a făcut intrarea în producţia agricolă din România cu ajutorul unor contracte de arendă pe termen scurt de la Agenţia Domeniilor Sta­tu­lui, instituţie care dă spre arendă sau con­censiune terenuri arabile aflate în pro­prietatea statului.
 
„Am avut terenul de la stat numai pen­tru câţiva ani şi mai apoi ne-am reorientat către terenurile luate în arendă de la pro­prietarii particulari din zona aceea.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO