Companii

Noua lege a sănătăţii: casele de asigurări devin societăţi mutuale, iar numărul celor ce plătesc asigurările de sănătate ar trebui să crească

Noua lege a sănătăţii: casele de asigurări devin societăţi mutuale, iar numărul celor ce plătesc asigurările de sănătate ar trebui să crească

Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, a prezentat noutăţile legate de legea sănătăţii în cadrul conferinţei Mediafax Talks About Health Re­form

Autor: Ioana David

03.07.2012, 00:06 1332

Casele judeţene de asigurări de sănătate ar putea fi transformate în societăţi mutuale cu minimum 1 - 1,5 milioane de asiguraţi, dar şi alte structuri, ca de exemplu sin­dica­tele, ar putea înfiinţa astfel de societăţi. To­todată, ar urma să crească numărul celor care contribuie la fondul sănătăţii, dar şi veni­turile disponibile pen­tru cheltuieli în sis­tem. Aces­tea sunt câteva dintre modi­fi­cările pe care noul pro­iect de lege le-ar putea aduce în sistemul de sănă­ta­te.

"Pentru a realiza un sistem în care asi­guraţii să aibă controlul, una dintre pro­pu­neri a fost de a reorganiza casele ac­tuale de asigurări de sănă­tate în societăţi mu­tuale de asi­gurări. Fie­care cetăţean depune o ade­ziune ca membru asociat în momentul în care se formează societatea şi se va decide modul de conducere. Nu va fi subordonată niciunei autorităţi centrale", a spus Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii. El a fost prezent la eve­nimentul Mediafax Talks About Health Re­form realizat de Mediafax în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

În prezent, banii strânşi la fondul sănă­tăţii merg la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care îi distribuie către ca­sele judeţene şi mai departe ajung la spi­tale, medici de familie şi restul furnizorilor din sis­tem. Fondurile pe care sănătatea le are anual la dispoziţie sunt de aproximativ 5 mld. euro, iar în pofida creş­terii an de an, ca­li­tatea ser­viciilor oferite este slabă.

Legea sănătăţii la a doua încercare

Un proiect de lege pri­vind reformarea siste­mului de sănătate urmează să fie lansat în dezbatere publică săp­tămâna aceasta, după ce miercuri va fi prezentat Gu­vernului. Este de fapt a doua încercare după ce o alta, care eli­mina complet statul din sis­temul de sănă­tate, a fost respinsă la începutul anului de opinia publică.

Deşi nu a fost lansat oficial, proiectul a circu­lat în mediul de business şi arată o va­riantă mult mai conservatoare, cu termene de implementare mari, 2014 sau 2015.

Dacă prima variantă excludea statul, acum acesta îşi păstrează rolul, însă deschide calea privaţilor, care pot oferi asigurări facultative, ce vor fi deductibile fiscal, lucru ce până acum nu s-a întâmplat.

"Numărul caselor de asigurări de sănă­tate ar trebui să se reducă. Fiecare va avea minimum 1 - 1,5 milioane de asiguraţi, deci vor fi 10-12 case teritoriale într-o perioadă de unu - doi ani. Nu e interzis ca şi alte structuri să-şi realizeze societăţi mutuale, cu con­diţia să-şi realizeze numărul minim de asiguraţi", a mai spus Cepoi.

El a adăugat că aceste societăţi mutuale vor putea face asigurări voluntare de sănătate, ceea ce va stimula competiţia cu mediul privat.

Cu toate acestea, multe dintre preve­de­rile din noua lege urmează să fie decise de către Guvern, Cepoi spunând că este o decizie politică. De exemplu, existenţa unui pachet de sănă­tate social pentru persoanele cu venituri reduse care ar trebui să acopere şi medica­men­tele ieftine, în timp ce asiguraţii cu veni­turi mai mari ar trebui să-şi plătească pastilele cu preţuri mici din buzunar. El a dat exem­plul reţetelor de sub 10 lei care scot din fon­durile sănătăţii 1,7 mld. lei (0,38 mld. euro). Serviciile de urgenţă vor rămâne gra­tuite.

De unde vor veni mai mulţi bani la buget

Cepoi a mai spus că are în vedere să atragă mai mulţi bani la bugetul sănătăţii prin creşterea bazei de plată a celor care contribuie. "Nu vor mai exista persoane asigurate fără plată", a mai spus Cepoi.

În România există 18,3 milioane de asiguraţi înscrişi pe listele medicilor de familie, din care plătitori la fondul pentru sănătate sunt 12,6 milioane de persoane, arată datele transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) la solicitarea ZF. Aproape 5,7 milioane de persoane, din care 71% sunt copii, sunt scutite de la plata contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, arată datele CNAS. Totodată, 3,27 milioane de persoane, din care 76% sunt pensionari cu venituri din pensii sub 740 de lei, sunt asiguraţi cu plata contribuţiei din alte surse.

Propunerea ministrului Cepoi este ca plata la fondul de sănătate să se facă fie de la bugetul de stat, fie din alte surse.

Start pentru prescrierea electronică

Prescrierea de medicamente în sistem electronic a început oficial ieri, iar Marius Filip, medicul-şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a spus că a constatat că farmaciile nu s-au aprovizionat cu cititoare de carduri. Fără acestea, eliberarea medicamentelor nu este posibilă. Sistemul de prescriere electronică înseamnă că medicii aleg dintr-o listă predefinită afecţiunile şi medicamente pe care le recomandă, iar apoi printează reţeta. Cu aceasta, pacientul se prezintă la farmacie, acolo unde codul de bare de pe reţetă este scanat şi i se eliberează pastilele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO