Politică

Vasile Cepoi, ministrul ce trebuie să redacteze legea sănătăţii

Vasile Cepoi, ministrul ce trebuie să redacteze legea sănătăţii

Vasile Cepoi, noul ministru al sănătăţii

Autor: Ioana David

03.05.2012, 00:05 1115

Adus de la Iaşi la începutul anului, în plin scandal generat de retragerea din dezbatere publică a proiectului de lege de reformare a sistemului, Vasile Cepoi a fost numit secretar de stat şi a fost desemnat de minister să discute cu actorii din sănătate cum să reformeze sistemul.

Propunerea lui Vasile Cepoi pentru această funcţie este o surpriză în industria de sănătate, în condiţiile în care era puţin probabil ca vreun secretar de stat să-şi păstreze poziţia.

Prezent la un eveniment organizat de ZF în luna februarie, Cepoi spunea, referindu-se la modul de reformare, că "principiul solidarităţii trebuie să se păstreze, iar modalitatea de colectare trebuie să rămână publică, de tip centralizat" şi că "românii nu au cultura riscului şi a asigurării riscului". Decla­ra­ţiile sale veneau după ce prima pro­punere de reformare a sistemului de să­nă­tate a fost respinsă de opinia publică.

Cepoi va fi responsabil de noua lege a sănătăţii, dar şi să reformeze un sector în care există mulţi bani, dar care este criticat pentru modul în care îi cheltuie. Cepoi cunoaşte cel mai bine pro­punerile de reformare făcute de opinia publică şi a supervizat re­dactarea primului capi­tolul, cel re­feritor la spitale, care a fost lansat în dezbatere publică.

El îşi va începe mandatul într-o perioadă marcată de discuţiile privind listele de compensate, pe care se aflau produse ce nu aveau indicaţii în tratarea unor boli.

Totodată, Cepoi vine la cârma siste­mului în plin proces de informatizare, în condiţiile în care medicii ar trebui să înceapă să prescrie electronic din iunie, iar din august ar urma să înceapă distribuirea cardurilor de sănătate. Procesul de informatizare este coor­donat de Casa Naţională de Asigurărări de Sănătate (CNAS), instituţie coor­donată de minister. Dacă ministerul are pe mână fonduri de aproximativ 1 mld. euro, cei mai mulţi bani sunt cei de la CNAS, care de fapt finanţează sănătatea. Privind retrospectiv, relaţiile dintre ministru şi preşedintele CNAS nu au fost întotdeauna calde, iar odată cu schim­barea Guvernului rămâne de văzut dacă actualul pre­şedinte al CNAS va fi păstat în funcţie.

Dacă Guvernul Pon­ta va trece, Va­sile Cepoi va deveni al 21-lea ministru al să­nătăţii, predecesorul său fiind Ritli La­dislau. În medie, mandatul unui ministru al sănătăţii este de aproximativ un an.

Averea sa poate fi estimată la aproximativ 150.000 de euro (dacă se evaluează bunurile din declaraţia de avere).

Vasile Cepoi

  • În 2001 Vasile Cepoi a devenit şeful Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate din Iaşi, în urma unui concurs, iar în anul 2003 a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în guvernul condus de Adrian Năstase, potrivit Mediafax.

  • În februarie 2004 el a fost destituit din Ministerul Sănătăţii, în urma unui conflict cu premierul de atunci Adrian Năstase.

  • A fost numit director general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în anul 2005, fiind apoi desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, având sprijinul PDL Iaşi.

  • În anul 2008 a revenit la Iaşi, ocupând funcţia de director de cercetare în cadrul spitalului Parhon, iar un an mai târziu a fost numit şef al Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO