Companii

Noiembrie negru pe piaţa rezidenţială: record negativ al ultimului deceniu la autorizaţii de construire pentru locuinţe în oraşe. De la o medie de peste 1.000 de autorizaţii pentru locuinţe noi în fiecare noiembrie din ultimii ani, penultima lună din 2023 a adus doar 844 de astfel de avize.

Noiembrie negru pe piaţa rezidenţială: record negativ...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

14.01.2024, 11:25 2052

Numărul de autorizaţii de construire pentru locuinţe în oraşe a ajuns în noiembrie 2023 la cel mai mic nivel din ultimul deceniu raportat la această lună a anului, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, în noiembrie anul trecut s-au eliberat doar 844 de avize de construire a locuinţelor în mediul urban, faţă de 1.044 cu un an în urmă. Maximul ultimului dece­niu raportat la noiembrie s-a înregistrat în 2017, când au fost consemnate peste 1.300 de autorizaţii.

În ceea ce priveşte mediul rural, acolo s-a eliberat în noiembrie 2023 un total de 1.856 de autorizaţii, localităţile clasate în acest mediu de rezidenţă înregistrând mereu mai multe avize de construire decât cele din urban.

Companiile din domeniul construcţiilor – producători de materiale, constructori, dar şi retaileri de bricolaj – spun de anul trecut că piaţa rezidenţială se află în declin, din cauza reticenţei investitorilor de a demara noi proiecte, pe de-o parte, şi din cauza precauţiei oamenilor de a face achiziţii imobiliare într-o perioadă cu dificultăţi financiare şi incertitudini economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO