Companii

Nestor: In trei ani vom fi deschisi la orice oportunitate, fie vanzarea catre o alta firma, fie o prezenta regionala

Nestor: In trei ani vom fi deschisi la orice oportunitate, fie vanzarea catre o alta firma, fie o prezenta regionala

Ion Nestor, senior partner al NNDKP: In cazul in care nu se produc dereglari majore pe plan mondial, 2008 va fi un an record de tranzactii medii si mici, in crestere cu cel putin 50% fata de anul trecut. Principalul motiv este cresterea pietelor care devin atractive pentru preluari sau coinvestitii, precum industria IT sau a materialelor de constructii.

04.02.2008, 14:07 28

In urmatorii trei ani piata avocaturii s-ar putea schimba radical, in conditiile in care Ion Nestor nu exclude niciun scenariu referitor la firma din a carei conducere face parte.
"Piata este in permanenta schimbare, iar in 2008 acest fenomen se va accentua. Dupa ce vom face tot ce ne-am propus, in decurs de trei ani vom fi deschisi la orice oportunitate, fie vanzarea catre o alta firma, fie o prezenta regionala, prin cumpararea unui birou la Viena, spre exemplu", spune Nestor. El considera totusi ca este dificil ca o firma locala mare de avocatura sa fie cumparata, fiind mai ieftin pentru companiile internationale ce intra pe piata sa recruteze doar avocatii cu experienta.
Nestor pune accent pe faptul ca piata locala este inca dominata de firmele romanesti si spune ca raportul de forte nu se va schimba pentru inca cel putin trei ani.
"Sunt patru-cinci firme locale care domina piata, spre deosebire de restul tarilor din regiune in care domina anglo-saxonii. Se va produce o echilibrare a fortelor intre firmele locale si cele straine cand piata va atinge o masa critica si firmele internationale vor decide sa-si transforme cabinetele locale in adevarate firme de avocatura. Acest echilibru s-ar putea atinge peste trei ani."
Mai multe firme internationale tatoneaza piata locala, White & Case fiind unul dintre cele mai recente nume care a inceput recrutarile pentru deschiderea unui birou la Bucuresti.
"Am auzit zvonuri despre alte doua firme de aceeasi anvergura care spun ca va trebui sa fie prezente in Romania. Clientii internationali ai acestor firme, care se uita spre Romania, ii intreaba de ce alta casa de avocatura concurenta are birou la Bucuresti si ei nu" , declara Nestor.
Integrarea Romaniei in peisajul economic european si in cel mondial nu are doar efecte benefice, ci si parti mai putin pozitive, cum s-a intamplat si in perioada in care toate bursele, inclusiv cea locala, au fost afectate de criza din Statele Unite.
"In momentul de fata depindem intr-o masura mai mare de concernul mondial, dar economia nationala continua sa-si urmeze calea. In vara anului trecut era un intreg vuiet ca leul tare distruge exporturile. Acum, ca reflex al incetinirii economiei americane, scade pretul petrolului, dar nimeni nu comenteaza acest lucru", adauga Nestor.
Avocatii NNDKP au fost ocupati inca din prima luna a acestui an, lucru atipic pentru firmele de avocatura care-si "tureaza motoarele", de regula, de-abia din luna februarie, odata cu intreg mediul de afaceri.
"De obicei ianuarie este o luna mai relaxata, deoarece clientii se grabesc sa inchida deal-urile in decembrie din diferite motive, revin pe 15 ianuarie din concedii si nu se grabesc sa inceapa activitatea. Anul acesta insa, in materie de fuziuni si achizitii si real estate avocatii nostri au agendele incarcate complet pana la sfarsitul lunii februarie."
Printre cele mai importante afaceri in care NNDKP a oferit anul trecut consultanta se numara tranzactia prin care Petrom a rascumparat Petromservice pentru 328,5 mil. euro, asistenta acordata gigantului american Ford pentru preluarea Automobile Craiova sau consultanta oferita dezvoltatorului GTC in vanzarea cladirii de birouri America House (120 mil. euro).
"Astept ca in 2008 sa demareze puternic sectorul industriei si in special al celei constructoare de masini. Dupa ce Ford isi va incepe programul de dezvoltare la Craiova, in decurs de doi ani efectul va fi spectaculos. Sa nu uitam ca, spre exemplu, economia americana s-a dezvoltat ca urmare a industriei auto."
Avocatul spune ca un investitor precum Ford nu vine sa stea doar 6-7 ani pe piata si considera ca, tinand cont si de investitia Renault de la Pitesti, Romania va deveni un constructor auto semnificativ in aceasta parte a Europei.
Anul acesta este unul important pentru industria locala, tinand cont ca o alta marca importanta la nivel mondial, compania finlandeza Nokia va incepe productia in tara noastra.
"Faptul ca la Bochum au iesit 20.000 de oameni in strada arata care va fi impactul unei astfel de investitii in Romania, dar si ce rezultate vor fi cand cei de la Nokia vor pleca de pe piata", spune Nestor.
Piata imobiliara si segmentul de fuziuni si achizitii se anunta si in acest an interesante pentru mediul de afaceri, dar si pentru avocatii care ofera consultanta juridica in aceste domenii.
"In cazul in care nu se produc dereglari majore pe plan mondial, 2008 va fi un an record de tranzactii medii si mici, in crestere cu cel putin 50% fata de anul trecut. Principalul motiv este cresterea pietelor care devin atractive pentru preluari sau coinvestitii, precum industria IT sau a materialelor de constructii", apreciaza Nestor.
Avocatul spune ca in ceea ce priveste piata imobiliara exista un "bubble", dar nu de natura financiara, ci determinat de cererea de locuinte, estimata la cel putin 20.000 de unitati doar in Bucuresti.
"Cresterea pietei imobiliare va continua cel putin zece ani de zile, perioada in care va domina peisajul economic, deoarece, daca ne uitam la cartierele din marile orase, observam ca totul trebuie construit sau reconstruit", apreciaza reprezentantul NNDKP.
In plus, toate aceste domenii implica probleme de finantari, precum si posibile litigii, tinand cont ca numarul acestora creste odata cu "animarea" pietelor.
In ciuda perioadei negre pe care a traversat-o bursa locala la inceputul lui 2008, anul acesta am putea asista si la un numar record de noi listari.
"IPO-urile se pregatesc in perioade mai putin faste ale bursei, tinand cont ca procedurile dureaza aproximativ sase luni, pentru a se face listarea in punctul maxim. Cred ca anul acesta ar fi bine sa fie realizate intre 10 si 15 IPO-uri reale, marcante pentru piata", spune Nestor.
NNDKP a obtinut anul trecut o cifra mai mare decat cea din 2006 - adica 11,5 milioane de euro, an in care a incasat un onorariu de succes record, ca urmare a vanzarii BCR.
"Ne-am atins tintele si chiar le-am depasit. In urma unei sedinte cu partenerii ne-am dat seama ca cifrele bugetate au fost conservatoare. La fel vor fi si cifrele bugetate pentru acest an, in care ne vom propune o crestere de 15% a cifrei de afaceri", declara Nestor.
La fel ca si reprezentantii altor firme de avocatura, care au declarat ca vor fi mai reticenti in acest an in prezentarea datelor financiare din 2007, si avocatii de la NNDKP declara ca vor prezenta cifra de afaceri doar in cadrul unui top constituit pe baza declaratiilor financiare depuse de fiecare firma de avocatura in parte.
NNDKP are in prezent un numar de 95 de avocati si ar putea ajunge pana la sfarsitul anului la circa 110, tinand cont de politica anuala de recrutare derulata de firma, care va cuprinde centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova si Iasi.
"Am fost uimit de fiecare data cand am atins cate-un nou prag in ceea ce priveste numarul de avocati. Nu stim daca cei 95 de avocati pe care ii avem reprezinta dimensiunea optima a firmei. Marea constrangere a dezvoltarii caselor de avocatura este legata de spatiu, dar din toamna acestui an avem solutii pentru inchirierea altor spatii in Bucharest Business Park", spune Nestor.
NNDKP are si doua birouri in tara, la Brasov si Timisoara, unde lucreaza patru, respectiv cinci avocati, si ia in calcul doua posibile noi unitati, la Cluj-Napoca si Craiova, care fie vor fi integrate, fie vor functiona ca firme partenere.
Piata locala de avocatura este dominata de o serie de firme locale, precum NNDKP, Bostina & Asociatii, Tuca Zbarcea & Asociatii, Popovici Nitu & Asociatii, Musat & Asociatii, cele mai mari firme straine prezente in piata fiind Linklaters si Clifford Chance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO