Companii

Nervii berarilor au fost întinşi la maximum în 2011: piaţa a oscilat puternic de la o lună la alta

Nervii berarilor au fost întinşi la maximum în 2011: piaţa a oscilat puternic de la o lună la alta

Autor: Ioana David

28.12.2011, 00:00 268

Vâzările de bere au crescut cu 2% în primele zece luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2010, relevă calculele ZF pe baza datelor Institutului Naţional de Statiscă (INS).

Industria a avut oscilaţii puternice anul acesta de la lună de alta, astfel că nervii berarilor au fost întinşi la maximum. Astfel, după o scădere în ianuarie, a urmat un declin în februarie, iar apoi evoluţia a fost similară.

Vara a fost slabă, pentru ca berarii să respire uşuraţi abia din septembrie.

Cele mai bune luni din acest an au fost septembrie şi octombrie, când creşterea a fost de 14%, respectiv de 12%, potrivit aceleiaşi surse.

Posibilele explicaţii pentru această evoluţie sunt vremea caldă şi competiţia fotbalistică europeană UEFA Champions League, berea fiind în mod tradiţional asociată cu fotbalul.

Piaţa locală de bere este evaluată de Ernst & Young la aproape 1,8 mld. euro (valoare care include TVA), 72% din consum realizându-se acasă, o situaţie încurajată şi de faptul că România este una dintre puţinele pieţe unde berea la PET deţine o cotă de aproape 50% din industrie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO