Companii

Negocieri prelungite pentru o afacere de 25 mld. dolari

03.12.2002, 00:00 23

Negocierile prelungite dintre Arabia Saudita si opt companii petroliere internationale, pentru proiectul intitulat Saudi Gas Initiative (SGI), in valoare de 25 mld. $, se vor prelungi cel putin pana la sfarsitul acestui an si probabil chiar mai mult, conform analistilor in energie sauditi si vestici.
SGI a fost conceput acum patru ani de catre printul Abdullah Bin Abdul-Aziz al-Saud ca piatra de temelie a strategiei sale pe termen lung de revitalizare a economiei prin incurajarea investitiilor straine, relateaza Financial Times. Conform acestui proiect, opt companii petroliere internationale urmeaza sa exploateze rezervele de gaze naturale ale regatului, aflate pe locul patru ca marime dupa cele ale Rusiei, Iranului si Qatarului si sa construiasca combinate petrochimice, centrale energetice si statii de desalinizare.
Insa strategia printului ramane blocata de argumente care se refera la gradul de acces al companiilor internationale la rezerva de gaz din blocul SARA (Saudi Aramco Reserved Area), la care compania petroliera de stat a solicitat sa se interzica accesul companiilor straine.
In timp ce preturile petrolului raman la un nivel ridicat presiunea asupra Arabiei Saudite de a ceda cerintelor companiilor este tot mai mica. Insa o amanare prea mare ar putea conduce la scurgerea capitalului spre Irak daca are loc o schimbare a regimului de acolo care sa ofere alte aportunitati.
Entuziasmul sauditilor fata de proiectul SGI depinde intre timp destul de mult de modul in care printul coroanei reuseste sa depaseasca opozitia din partea ministrului petrolului si a membrilor familiei al-Saud care au retineri fata de prezenta strainilor pe partea de exploatare a resurselor energetice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO