Companii

Navol Oltenita a intrat in reorganizare judiciara

13.09.2004, 00:00 21

Actionarii santierului naval Navol Oltenita au aprobat declansarea procedurii de reorganizare judiciara a societatii, din cauza situatiei financiare dificile. Reorganizarea judiciara este o procedura prin care o companie aflata in imposibilitate a-si achita datoriile incearca sa isi redreseze activitatea.
Propunerea a venit chiar din partea actionarului majoritar al societatii, SIF Muntenia si a fost aprobata in unanimitate de actionarii prezenti la Adunarea Generala desfasurata saptamina trecuta.
Navol se afla in imposibilitate de a-si plati datoriile din cauza rezultatelor financiare slabe din ultimii ani si a imposibilitatii de a atrage noi resurse. Banca Comerciala Romana (BCR), principalul finantator al santierului naval a respins recent mai multe cereri de finantare, o parte a acestora vizand chiar productia in curs de executie.
Salariatii Navol au declansat conflictul de munca la inceputul acestei luni din cauza neplatii la timp a salariilor.  Liderul sindical de la Navol afirma in urma cu o saptamana ca salariile restante ale companiei se ridica la 4,6 miliarde de lei, iar datoriile totale ale societatii se ridica la aproximativ 500 de miliarde de lei, inclusiv restante catre fondurile de asigurari sociale si de sanatate.
Actiunile Navol au pierdut vineri la Bursa de Valori 14% din valoare si au incheiat ziua la 880 lei/actiune. La ultimul pret de vineri, capitalizarea bursiera a Navol este de 2,1 milioane de euro
SIF Muntenia este principalul actionar al Navol cu aproape 50% din actiuni. SIF a preluat controlul la Navol in urma unei majorari de capital cu aport in numerar. Cota lui Ioan Alexandru, vechiul actionar majoritar, care a cumparat santierul de la stat in 1999 s-a redus in urma majorarii de capital pana la  aproape 30%. Navol a emis recent obligatiuni convertibile in actiuni in valoare de un milion de dolari cu scadenta la 11 luni. SIF Multenia a cumparat cea mai mare parte a emisiunii.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO