Companii

Mutarile gigantilor din lactate reconfigureaza o piata a carei valoare se poate tripla pe termen mediu

23.04.2008, 13:48 74

"O valoare reala a pietei lactatelor in anii viitori poate fi estimata la aproximativ 3-4 miliarde euro, estimarile bazandu-se pe necesarul de consum al populatiei in conformitate cu cel din UE", declara Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).
Potrivit lui Steriu piata produselor lactate a atins anul trecut 900 de milioane de euro, suma la care se adauga o cantitate de peste 1,7 miliarde de litri de lapte care sunt oferiti pietei in mod direct, de la fermier la consumator.
Aceasta cantitate ar putea echilibra nivelul de consum din Romania cu cel din UE tinand cont ca in prezent consumul local de iaurturi, spre exemplu, a ajuns la 6 kg pe cap de locuitor, adica mai putin de jumatate din consumul Bulgariei de 14 kg anual per capita.
La fel se intampla si pe piata branzeturilor, unde consumul local este de 4 kg pe cap de locuitor, fata de 20 kg in Europa de Vest.
Jucatorii din industrie mizeaza in acest an pe o crestere de 25% a vanzarilor, in contextul in care in ultimii doi ani iaurturile, specialitatile, dar si deserturile pe baza de lapte au inregistrat cele mai importante ritmuri de crestere din industria alimentara, cu un avans ce mergea si pana la 60%.
In plus, dinamica ritmului de crestere a atras atentia gigantilor mondiali din industrie cat si a fondurilor de investitii, cea mai recenta tranzactie fiind preluarea grupului LaDorna de catre gigantul francez Lactalis.
Grupul, cu afaceri de aproape 10 mld. euro, a preluat Dorna SA, Dorna Lactate, dar si Dorna Helas, compania de distributie infiintata in Grecia.
Lactalis incearca de mai multi ani sa intre pe piata locala prin achizitia unuia dintre principalii producatori, dar decizia finala a fost luata abia dupa ce Jean Valvis a decis sa realizeze cel de-al doilea exit din cei 14 ani de antreprenoriat.
Aceasta este cea mai mare tranzactie realizata pe piata locala a lactatelor pana in prezent, Friesland platind 17 milioane de euro pentru a-si asigura controlul companiilor Napolact, Somesana Satu Mare si Industrializarea Laptelui Mures la momentul intrarii sale in piata. In prezent, cele trei companii realizeaza afaceri anuale de aproximativ 130 de milioane de euro.
O alta tranzactie importanta realizata recent pe piata lactatelor a fost achizitia Covalact din Sfantu Gheorghe, de catre fondul american de investitii Sigma Bleyzer. Anul trecut, fondul american a preluat 70% din actiunile companiei, detinute de Ioan Balan, directorul general al fostul actionar majoritar al Covalact, pentru aproximativ 7 milioane de euro. In urma unei majorari de capital, SigmaBleyzer detine in prezent peste 95% din actiunile companiei, intentia reprezentantilor fondului fiind de a achizitiona mai multi jucatori de marime medie din industria lactatelor si a-i fuziona pentru a forma un grup competitiv fata de filialele multinationalelor prezente in piata locala.
De mai multi ani, Covalact desfasoara un parteneriat cu producatorul olandez Campina prin intermediul caruia o parte din produsele multinationalei sunt produse in cadrul fabricii Covalact.
Dupa ce in prima parte a acestui an, Friesland a fuzionat cu Campina la nivel mondial pentru a deveni principalul competitor al grupului Danone, parteneriatul va inceta urmand ca filiala locala a grupului Friesland sa preia activitatile locale ale producatorului Campina.
Cu toate acestea, nici reprezentantii Covalact, dar nici principalii producatori nu se simt amenintati de aceasta schimbare care cel mai probabil va dura aproximativ un an pana va fi finalizata.
"Deoarece piata din Romania are un potential mare de dezvoltare si ofera numeroase oportunitati, orice operatiune majora va contribui la aceasta tendinta, consumatorii vor fi cei care vor beneficia de cresterea constanta a varietatii de produse prezente pe piata", declara Sagit Tzur Lahav, vecepresedinte marketing al Tnuva cu privire la fuziunea Friesland-Campina.
Grupul israelian Tnuva a intrat pe piata locala prin cea mai mare investitie greenfield derulata de o companie straina in industrie, alocand 55 mil. euro constructiei unei fabrici in localitatea Popesti-Leordeni, in apropiere de Bucuresti.
Dupa achizitia recenta a grupului LaDorna, in top cinci cei mai mari producatori de lactate de pe plan local, singurul producator independent a ramas Albalact, companie controlata de familia Ciurtin. Prin listarea companiei la bursa, producatorul din Alba-Iulia a atras in actionariat fondurile de investitii Julius Baer International Equity si RC2, care detine in prezent peste 12% din actiunile companiei. Albalact, care anul trecut a inregistrat afaceri de peste 46 milioane de euro, intentioneaza sa intre in acest an pe piata lactatelor speciale pentru copii prin intermediul brandului Fulga.
Astfel, in urmatorii ani, Albalact ar putea deveni tinta predilecta de preluare pentru jucatorii straini care nu si-au facut inca intrarea pe piata.
Cert este insa, ca dupa mai multi ani de tatonari, Lactalis si Meggle detin in prezent facilitati de productie in Romania.
Daca in primul caz a fost vorba despre preluarea unei companii din Top 5, in cel de-al doilea, Meggle a semnat un acord cu producatorul Lactag din judetul Arges, prin care germanii folosesc o parte dintre liniile de productie ale companiei argesene pentru a produce propriile branduri.
Cele doua companii nu au oferit pana in prezent detalii legate de o posibila tranzactie la nivel local.

Albalact ramane singurul producator independent din TOP 5
Frieslandfoods
Membra a grupului olandez Friesland Foods
Cifra de afaceri in 2007: 130 mil. euro
Cinci fabrici, prima achizitionata in 2000: Somesana Satu Mare
A platit 17 mil. euro doar pentru achizitii
Principalele brandurile detinute: Milli, Oke, Dots, Napoca, Napolact, Completa

Danone
Membra a grupului francez Danone
Cifra de afaceri in 2007: peste 100 mil. euro
Prima companie multinationala care a construit o fabrica in industria lactatelor de la zero
Detine o cota de 64% pe piata iaurturilor, potrivit propriilor informatii
Aproape 600 de angajati
Principalele branduri detinute: Activia, Actimel, Danette, Nutriday, Frutmania, Danonino, Casa Buna, Danone Sana, Danone Lapte Batut, Danone Smantana si Danone Lapte
Proaspat.

Hochland
Filiala locala a Hochland AG din Allg?u.
Cifra de afaceri in 2007: peste 50 de milioane de euro (estimare ZF)
Doua fabrici la Sighisoara si Sovata
Circa 400 de angajati
Prezenta doar pe piata branzeturilor
Principalele branduri detinute: Hochland, Almette

Albalact
Controlata de familia Ciurtin
Cifra de afaceri in 2007: 46,3 mil. euro
Peste 500 de angajati
Intentioneaza sa intre pe piata lactatelor speciale pentru copii
Principalele branduri detinute: Zuzu, Fulga, Albalact
Doua fabrici de produse lactate in Alba Iulia, dintre care una construita de la zero in apropiere de Alba;

Lactalis
Afacere fondata de omul de afaceri Jean Valvis, achizitionata recent de grupul francez Lactalis
Cifra de afaceri in 2007: 40 de milioane de euro
Detine peste 50% din piata interna a laptelui UHT, potrivit propriilor informatii
Investitii de peste 40 mil. euro
Peste 1.200 de angajati
Principalul brand detinut: LaDorna

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO