Companii

Ce mutări au făcut fondurile de private equity în România în 2023? Investitorii financiari au parafat 12 achiziţii şi cinci exituri. ZF va lansa în următoarele săptămâni cea de-a XVII-a ediţie a anuarului Top tranzacţii, care va aduce în prim-plan toate acordurile semnate de la începutul lui 2023 şi până în prezent în România.

Ce mutări au făcut fondurile de private equity în...

Autor: Cristina Roşca

16.03.2024, 00:07 140

Fondurile de private equity din România au făcut anul trecut 12 achiziţii şi cinci exituri, iar asta într-un 2023 în care inves­titorii financiari au fost mai prudenţi decât în mod normal din cauza banilor mai scumpi şi mai puţini.

În România, o piaţă relativ nouă şi mică pentru acest tip de investitori, impac­tul s-a resimţit în cazul unor actori care au stat în stand-by, dar inactivitatea acestora a fost compensată de activitatea altora. Ce urmează?

„Istoric, fondurile de private equity au avut în România atât tranzacţii bune, cât şi mai puţin bune. De aceea, investitorii au fost mult mai atenţi la tranzacţiile pe care le fac local. De altfel, România şi Bulgaria nu au fost multă vreme văzute drept pieţe-cheie în regiune. Între timp însă, România a crescut, ajungând a doua economie din Europa Centrală şi de Est. Iar asta a ajutat la atragerea de investitori. Dar cei mai buni ani sunt de fapt cei care vor veni. Fondurile de private equity sunt un catalizator pentru creştere, pentru inovaţie şi pentru eficienţă operaţională“, spunea recent într-o confe­rinţă Răzvan Chiriţă, partener în cadrul fondului Value4Capital, care anul trecut a cumpărat magazinele de aparate auditive Clarfon, un business de 42 mil. lei.

Preluarea Clarfon a fost una dintre cele 12 achiziţii făcute local de fondurile de private equity, achiziţii „echilibrate“ şi de cinci exituri. De altfel, unele dintre aceste vânzări coincid cu preluările, mai exact aceeaşi tranzacţie a avut atât la vânzare, cât şi la cumpărare un investitor financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO