Companii

Modernizarile au taiat 8 milioane de euro din afacerile Agricola Bacau

05.08.2008, 20:06 25

Producatorul de carne din pasare Agricola International Bacau a inregistrat in primul semestru afaceri de 110 mil. lei (circa 30 mil. euro), in scadere cu 15,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul inchiderii temporare a doua unitati de productie.
In primele sase luni ale anului trecut, Agricola International Bacau a inregistrat afaceri de peste 127 mil. lei (circa 38 mil. euro).
"Rezultatele inregistrate in primele sase luni ale acestui an au fost determinate de oprirea temporara de anul trecut a productiei la fabrica de salamuri crud-uscate Salbac Dry Salami din Bacau, pentru modernizari, dar si a abatorului in primele patru luni ale acestui an", a declarat Grigore Horoi, vicepresedintele Agricola Bacau. Horoi a explicat ca fabrica de salamuri uscate Salbac a fost inaugurata in decembrie 2007, insa primele produse au iesit pe piata abia in aprilie 2008, in conditiile in care salamul de Sibiu necesita o perioada de maturare (etapa finala a procesului de productie) de 90 de zile inainte de a fi comercializat.
In ceea ce priveste abatorul de pasari, acesta a fost inchis in perioada ianuarie - aprilie a acestui an pentru modernizari in valoare de
10 mil. euro, timp in care angajatii au fost in somaj tehnic.
"Vanzarile de carne de pasare reprezinta aproximativ 65% din vanzarile totale ale companiei, in timp ce salamurile uscate realizeaza 12% din afaceri, iar aceste produse nu au fost disponibile in primele patru luni ale acestui an, de aceea am inregistrat aceste scaderi", a adaugat Horoi.
Totusi, reprezentantul companiei estimeaza ca va incheia anul acesta cu afaceri de aproximativ 350 mil. lei (aproximativ 110 mil. euro), la fel ca anul trecut. "Profitul a fost nesemnificativ in prima parte a anului insa pentru sfarsitul lui 2008 am bugetat un profit de aproape 1,5 milioane de euro", a spus Horoi.
Investitiile companiei se vor ridica anul acesta la aproximativ 10 mil. euro, compania avand in derulare atat constructia unei unitati de transformare a deseurilor animaliere in energie electrica, in parteneriat cu o firma olandeza, cat si finalizarea pana anul viitor a unei ferme de porci si a uneia de pasari in judetul Bacau. Grupul Agricola Bacau cuprinde firmele Agricola International, Aicbac, Conagra, Salbac Dry Salami, Europrod, Agriconstruct, Comcereal si Bac Print.
Un pachet de 76% din actiunile Agricola Bacau este detinut de un grup de persoane fizice, potrivit datelor Registrului Comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO