Modernizarile au taiat 8 milioane de euro din afacerile Agricola Bacau

Autor: Diana Tudor Stoica 05.08.2008
Producatorul de carne din pasare Agricola International Bacau a inregistrat in primul semestru afaceri de 110 mil. lei (circa 30 mil. euro), in scadere cu 15,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul inchiderii temporare a doua unitati de productie.
In primele sase luni ale anului trecut, Agricola International Bacau a inregistrat afaceri de peste 127 mil. lei (circa 38 mil. euro).
"Rezultatele inregistrate in primele sase luni ale acestui an au fost determinate de oprirea temporara de anul trecut a productiei la fabrica de salamuri crud-uscate Salbac Dry Salami din Bacau, pentru modernizari, dar si a abatorului in primele patru luni ale acestui an", a declarat Grigore Horoi, vicepresedintele Agricola Bacau. Horoi a explicat ca fabrica de salamuri uscate Salbac a fost inaugurata in decembrie 2007, insa primele produse au iesit pe piata abia in aprilie 2008, in conditiile in care salamul de Sibiu necesita o perioada de maturare (etapa finala a procesului de productie) de 90 de zile inainte de a fi comercializat.
In ceea ce priveste abatorul de pasari, acesta a fost inchis in perioada ianuarie - aprilie a acestui an pentru modernizari in valoare de
10 mil. euro, timp in care angajatii au fost in somaj tehnic.
"Vanzarile de carne de pasare reprezinta aproximativ 65% din vanzarile totale ale companiei, in timp ce salamurile uscate realizeaza 12% din afaceri, iar aceste produse nu au fost disponibile in primele patru luni ale acestui an, de aceea am inregistrat aceste scaderi", a adaugat Horoi.
Totusi, reprezentantul companiei estimeaza ca va incheia anul acesta cu afaceri de aproximativ 350 mil. lei (aproximativ 110 mil. euro), la fel ca anul trecut. "Profitul a fost nesemnificativ in prima parte a anului insa pentru sfarsitul lui 2008 am bugetat un profit de aproape 1,5 milioane de euro", a spus Horoi.
Investitiile companiei se vor ridica anul acesta la aproximativ 10 mil. euro, compania avand in derulare atat constructia unei unitati de transformare a deseurilor animaliere in energie electrica, in parteneriat cu o firma olandeza, cat si finalizarea pana anul viitor a unei ferme de porci si a uneia de pasari in judetul Bacau. Grupul Agricola Bacau cuprinde firmele Agricola International, Aicbac, Conagra, Salbac Dry Salami, Europrod, Agriconstruct, Comcereal si Bac Print.
Un pachet de 76% din actiunile Agricola Bacau este detinut de un grup de persoane fizice, potrivit datelor Registrului Comertului.