Companii

Mihai Rohan, Carpatcement Holding: Vom investi 55 mil. euro in modernizarea fabricii de la Bicaz

Mihai Rohan, Carpatcement Holding: Vom investi 55 mil. euro in modernizarea fabricii de la Bicaz

Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding: "Prima etapa a proiectului de investitii pentru dublarea capacitatilor de productie consta in pornirea si modernizarea celei de a doua linii de productie de la Bicaz, care acum se afla in conservare. Proiectul a fost deja aprobat, iar investitia va fi finalizata la jumatatea anului 2009."

08.11.2007, 19:22 49

Investitia de la Bicaz face parte dintr-un proces mai amplu de dublare a capacitatilor de productie pe care germanii il vor finaliza in 2011, in urma unor investitii totale de circa 100 de milioane de euro, in conditiile in care HeidelbergCement nu face fata cererii de pe piata.
"Prima etapa a proiectului de investitii pentru dublarea capacitatilor de productie consta in pornirea si modernizarea celei de a doua linii de productie de la Bicaz, care acum se afla in conservare. Proiectul a fost deja aprobat, iar investitia va fi finalizata la jumatatea anului 2009", a declarat Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding. Ca urmare a acestei investitii, capacitatea de productie a companiei va creste cu circa un milion de tone pe an.
Germanii au investit anul acesta circa 56 de milioane de euro pentru modernizarea si extinderea celor trei fabrici de ciment, ajungand la investitii totale de circa 350 de milioane de euro de la intrarea pe piata romaneasca in 1998.
"Pentru anul acesta estimam o crestere a vanzarilor de ciment de aproximativ 15% a vanzarilor totale pe anul 2007 comparativ cu 2006", spune Rohan. Cresterea vanzarilor va fi insa sub cresterea pietei, care va inregistra un ritm de circa 25% anul acesta, datorita limitarii capacitatilor de productie si inrautatirii vremii pe final de an.
Carpatcement Holding a realizat in primele noua luni ale anului o crestere in volum de 23% a vanzarilor de ciment comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. "Din punct de vedere al vanzarilor noastre, trimestrul al treilea a fost un trimestru normal pentru perioada de vara, cu o crestere usoara si previzibila fata de trimestrul al doilea", explica Rohan.
Spre comparatie, Carpatcement Holding a realizat in primul semestru o crestere de 40% a vanzarilor de ciment fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita vremii favorabile de la inceputul anului si cresterii spectaculoase din constructii. Insa, reprezentantii companiei au declarat la acea vreme ca nu au reusit sa raspunda cererii de pe piata, din cauza capacitatii de productie insuficiente, situatie care s-a mentinut si in trimestrul al treilea.
HeidelbergCement detine in Romania trei fabrici de ciment la Bicaz, Fieni si Deva, care au fost achizitionate in perioada 1998-2002. Ulterior, germanii au dezafectat una dintre liniile pe care le detineau la fabrica de la Deva si au inchis un cuptor al fabricii de la Bicaz.
Insa, odata cu cresterea puternica a consumului de ciment din ultimii ani, previziunile producatorului au fost depasite, HeidelbergCement ajungand in 2006 sa tina deschisa si de Revelion fabrica de ciment de la Fieni.
Decizia de a majora capacitatile de productie a fost luata si de ceilalti jucatori de pe piata - Holcim (Elvetia), care a anuntat ca va investi 180 de milioane de euro pana in 2011 si ia in considerare construirea unei noi fabrici de ciment -precum si Lafarge (Franta) - care a reorientat o parte din cantitatea de ciment vanduta la export catre piata interna.
HeidelbergCement a realizat anul trecut in Romania o cifra de afaceri de circa 278 de milioane de euro, in crestere cu 39%, suma incluzand rezultatele obtinute de cele trei divizii ale grupului, respectiv ciment, betoane si agregate. Divizia de ciment a grupului a consemnat un avans de circa 40%, ajungand la 221 mil. euro.
Germanii de la HeidelbergCement impart piata locala a cimentului cu elvetienii de la Holcim si cu francezii de la Lafarge, fiecare avand aproximativ o treime din piata locala, estimata anul trecut la circa 500 de milioane de euro.
La nivel de grup, cifra de afaceri a HeidelbergCement a crescut in primele noua luni cu 22%, pana la 7,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO