Companii

Meggle a renuntat la parteneriatul cu producatorul Lactag din Arges si ramane doar cu importuri

02.07.2008, 18:20 31

Grupul german Meggle, unul dintre cei mai mari producatori de lactate din Europa, nu va mai produce lactate proaspete in cadrul fabricii Lactag din judetul Arges incepand cu luna iulie a acestui an pe fondul schimbarii strategiilor celor doua companii.
Reprezentantii Lactag intentioneaza sa reia parteneriatul cu Meggle in toamna acestui an sau in 2009, in timp ce grupul german ia in calcul inceperea unui astfel de proiect si cu alti jucatori din piata, urmarind insa si noi achizitii.
"Politica Lactag, bazata pe investitii si politica Meggle, orientata spre cresterea importurilor, necesita pentru moment oprirea parteneriatului existent intre cele doua companii", a declarat Nicolae Oita, directorul general si actionarul majoritar al Lactag prin intermediul companiei Atlantic Invest Grup.
Producatorul de lactate din Arges va demara la inceputul anului viitor un program de investitii de doua milioane de euro in extinderea capacitatii de productie, imbunatatirea procesului de ambalare si achizitionarea de noi linii. Prin intermediul acestor investitii, Lactag intentioneaza sa isi extinda gama de produse cu lapte UHT, iaurturi cu fructe, iaurturi de baut si chefir.
"Parteneriatul dintre Meggle si Lactag va putea fi reluat abia dupa incheierea acestui program de investitii, in cel de-al doilea semestru al anului viitor. Insa in functie de evolutia celor doua companii, am putea relua productia pentru Meggle chiar si in cursul acestui an", a adaugat directorul general al Lactag, companie cu afaceri de circa 4,6 mil. euro in 2007.
Reprezentantii Meggle confirma intentia de a incheia din nou un parteneriat pentru productia de lactate proaspete pe plan local, dar mentioneaza ca vor lua in calcul si alti producatori de lactate in afara de Lactag. O alta optiune ar putea fi achizitia unui jucator din piata interna a lactatelor.
"Am luat aceasta decizie deoarece Meggle si-a schimbat strategia, iar in prezent suntem in cautarea unor noi solutii. Ramane o optiune reincheierea unui astfel de parteneriat cu un jucator local. Pana in septembrie ne vom defini strategia", a declarat Waldemar Murgu, directorul national al Meggle Romania.
Parteneriatul dintre producatorul argesean si grupul german a inceput in 2006, dupa ce Meggle a curtat numerosi producatori locali pentru o achizitie. Lactag a produs pentru Meggle in ultimii doi ani smantana si iaurturi simple, aceste produse reprezentand aproximativ 5% din afacerile filialei grupului german din Romania.
Potrivit reprezentantilor grupului german, Meggle va fi prezent in Romania doar prin importuri din alte fabrici ale companiei incepand cu luna iulie a acestui an. "In 2007 vanzarile Meggle in Romania s-au dublat fata de anul precedent si estimam ca se vor dubla si anul acesta fata de 2007 deoarece am marit gama de produse", a spus Waldemar Murgu.
Reprezentantii Lactag declarau in august anul trecut ca parteneriatul pe care
l-au incheiat cu Meggle va fi extins in perioada 2008-2009 atat la nivelul gamei de produse si ambalaje, cat si la nivelul productiei printr-o investitie in extinderea fabricii, informatie confirmata la acea data si de reprezentantii grupului german. Compania argeseana astepta in urma dezvoltarii acestui parteneriat obtinerea unor afaceri de 50-60 mil. lei, adica 15-18 mil. euro, pana in 2009 fata de 4 mil. euro, cifra de afaceri inregistrata de Lactag in 2006.
Produsele Meggle au reprezentat in primul an de colaborare (2006) circa 10-15% din vanzarile Lactag.

Meggle ramane cu importuri

Inaintea incheierii parteneriatului cu Lactag, Meggle a incercat sa intre in piata locala prin achizitii
Parteneriatul dintre Meggle si Lactag a inceput in 2006 si s-a incheiat in iunie 2008
Smantana si iaurturile simple produse de Lactag pentru Meggle reprezentau aproximativ 5% din afacerile Meggle Romania
Meggle va fi prezent pe plan local doar prin importuri incepand cu luna iulie
Grupul german vizeaza in prezent noi achizitii sau un nou parteneriat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO