Companii

MedLife şi Regina Maria solicită modificarea legislaţiei fiscale în cazul asigurărilor şi serviciilor medicale private

MedLife şi Regina Maria solicită modificarea...

Autor: Cristina Bellu

02.06.2016, 12:15 462

Măsurile fiscale aplicate asigurărilor voluntare de sănătate pot restrânge accesul populaţiei la serviciile medicale de calitate, potrivit MedLife şi Regina Maria, doi dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din România, în primul comunicat comun emis de cele două companii.

În acest moment, în România, asigurările voluntare de sănătate nu pot fi deductibile din punct de vedere fiscal întrucât acestea includ şi servicii care se suprapun cu cele acoperite de pachetul de bază (Legea 95/2006), fapt ce contravine legislaţiei în vigoare din domeniul sănătăţii. Acest lucru vine în defavoarea dezvoltării coerente a sistemului de sănătate privat din România.

Mai mult, acest context ar putea aduce riscuri crescute la adresa companiilor care au contractat pentru angajaţi asigurări voluntare de sănătate, astfel că, în situaţia unor controale ANAF, acestea ar putea fi nevoite să achite, retroactiv, contribuţiile sociale, impozit pe profit şi penalităţi aferente sumelor recalculate.

În acest sens, cei doi furnizori de servicii medicale private solicită modificarea legislaţiei fiscale astfel încât, atât asigurările voluntare de sănătate, care fac referire la serviciile de spitalizare, cât şi pachetele de servicii de prevenţie medicală oferite de operatorii medicali privaţi, să beneficieze de deductibilitate fiscală. Acest lucru se poate realiza şi printr-o reglementare a pachetului de bază din sănătate.

“Credem foarte mult într-o coabitare transparentă şi deschisă a celor două tipuri de produse – asigurări voluntare de sănătate şi abonamente de sănătate. Această coabitare aduce beneficii majore pacientului, prin facilitarea accesului la servicii medicale pe toate cele trei paliere de nevoi de sănătate: educaţie continuă şi prevenţie, dar şi evaluarea şi rezolvarea unor probleme de sănătate cu o dificultate mică, medie cât şi gravă. Vorbim despre două produse care acoperă nevoi medicale diferite: pachetele de prevenţie care asigură partea de profilaxie şi educaţie medicală, în timp ce asigurarea acoperă un risc medical pentru nevoi spitaliceşti. Aceste două produse acoperă integral nevoile de servicii din sistemul de sănătate din România şi trebuie să beneficieze de tratament fiscal echitabil.” a declarat Fady Chreih, directorul general al reţelei de sănătate Regina Maria.

La rândul său, Mihai Marcu, preşedinte CA MedLife menţionează că prin utilizarea facilităţilor fiscale şi a reglementărilor europene, statul român ar putea încuraja dezvoltarea companiilor private care ar oferi servicii medicale de calitate şi, de asemenea, ar contribui prin impozitele plătite la finanţarea bugetului de stat. “Suntem prezenţi pe piaţa de servicii medicale private din România de douăzeci de ani, timp în care am dezvoltat o reţea de zeci de spitale, clinici şi laboratoare şi am investit anual milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii şi implicit pentru creşterea calităţii actului medical contribuind, în acelaşii timp, la reducerea cheltuielilor suportate de stat pentru sănătate. Vrem în continuare să facem investiţii în sistemul de sănătate şi să facilităm accesul unui număr cât mai mare de români la servicii de calitate, comparabile cu cele din străinătate.”

Un exemplu de sistem european matur şi total opus de cel din România este cel din Franţa – unde sistemul de asigurări de sănătate obligatoriu este completat de asigurările voluntare de sănătate.

Astfel, potrivit ultimelor reglementări în materie fiscală, începând cu 1 ianuarie 2016, angajatorii francezi sunt obligaţi să ofere angajaţilor asigurări voluntare de sănătate având tratament fiscal privilegiat. La ora actuală, peste 88% dintre francezi deţin o asigurare privată de sănătate, 20% din cheltuielile totale pentru sănătate fiind acoperite prin acestea. Deşi Franţa are un sistem public de sănătate, acesta nu acoperă toate nevoile pacienţilor. Astfel, 88% din populaţie are poliţe de asigurare privată complementară. Asigurarea complementară acoperă costurile totale sau parţiale nerambursate de sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO