Companii

Matteo Codazzi, Enel: Restructurarea Electrica Banat si Dobrogea a costat peste 3 mil. euro

Matteo Codazzi, Enel: Restructurarea Electrica Banat si Dobrogea a costat peste 3 mil. euro

Matteo Codazzi, CEO Enel Romania: In cadrul Enel Energia, 70% din angajati sunt romani, restul de 30% fiind italieni care ocupa pozitii de management. Ceea ce imi doresc este o succesiune romaneasca, vreau ca managementul companiilor sa fie asigurat 100% de romani.

09.05.2007, 17:19 172

Restructurarea pusa la cale de italienii de la Enel, singurul grup energetic care detine pe piata locala doua distributii de electricitate, a avut ca rezultat 3 companii si o echipa de 500 de "vanzatori" de energie, cea mai numeroasa de pe piata de profil.
"Au existat 20 de grupuri de lucru in care au fost implicati peste 60 de romani care impreuna cu experti italieni au gandit restructurarea celor doua companii", spune Matteo Codazzi, CEO-ul Enel Romania.
Enel este primul investitor strain care a intrat pe piata energiei locale printr-o achizitie la pachet: Electrica Dobrogea si Electrica Banat, tranzactie finalizata in aprilie 2005, a carei valoare s-a apropiat de 180 de milioane de euro. Pana pe 17 iulie, italienii asteapta finalizarea procesului de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai valoroasa distributie de electricitate, pentru care au fost dispusi sa plateasca 820 de milioane de euro.
"In urma restructurarii a rezultat o singura companie de vanzari care va acoperi intreaga regiune Banat si Dobrogea: Enel Energia. Aceasta va fi interfata unica cu clientul, iar prin intermediul ei vom fi pregatiti sa operam in toata tara, atat pe segmentul rezidential cat si pe cel al marilor clienti. Compania va avea 500 de oameni, atat din cadrul Enel Electrica Dobrogea, dar si Banat", spune Codazzi.
Aceasta este cea mai mare companie al carei obiect de activitate este comercializarea energiei rezultata din urma unei restructurari a companiilor de profil privatizate.
De exemplu, cehii de la CEZ care controleaza cea mai mare distributie de electricitate dupa numarul de consumatori Electrica Oltenia au infiintat o companie distincta numita CEZ Vanzari care va avea doar 70 de angajati.
Nemtii de la E.ON, care controleaza fosta Electrica Moldova, au pregatit o echipa de 200 de "vanzatori", mai putin de jumatate din arsenalul italienilor. Modul in care va fi abordata piata locala de catre cele trei mari grupuri energetice prezente se vede din aceste restructurari. Acest val de reorganizari este impus de prevederile europene care cer ca in cadrul companiilor de profil activitatea de distributie (n.r. - retea) sa fie separata de cea de furnizare (n.r. - activitatea comerciala, vanzarea de energie ).
"In cadrul Enel Energia, 70% din angajati sunt romani, restul de 30% fiind italieni care ocupa pozitii de management. Ceea ce imi doresc este o succesiune romaneasca, vreau ca managementul companiilor sa fie asigurat 100% de romani", spune Codazzi.
In ceea ce priveste partea de distributie, italienii au infiintat doua firme.
"Pe segmentul de distributie, adica pe partea de afaceri care tine strict de infrastructura si nu de relatia cu clientul, vom forma doua companii, Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea care impreuna vor avea peste 2.500 de angajati. Companiile vor avea acelasi director general, dar echipe de management diferite", explica reprezentantul Enel.
Potrivit acestuia, actionarii companiilor analizeaza in prezent posibilitatea formarii celei de-a patra companii care va fi formata din acele servicii comune tuturor firmelor cum ar fi functia de resurse umane sau serviciile IT.
"Costurile de restructurare au ajuns la 3 milioane de euro pentru ambele companii. Asteptam decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei in ceea ce priveste recuperarea acestor costuri", spune CEO-ul Enel.
In ceea ce priveste Electrica Muntenia Sud, compania urmeaza a fi integrata in noua structura propusa de italieni, de abia dupa ce va avea loc transferul de actiuni.
"La Electrica Muntenia Sud nu stim deocamdata care este stadiul separarii activitatilor de distributie si furnizare. Deocamdata nu avem posibilitatea de a verifica stadiul acestui proces. La Electrica Muntenia Sud a sosit momentul sa vedem fapte reale, si nu doar vorbe. Ceea ce stim cu siguranta este ca multi membri din top managementul companiei au plecat. Acest lucru ar putea crea probleme si inainte de toate este un semnal negativ", spune Codazzi.
Amanarea semnarii contractului a avut un efect de alungare a oamenilor care ocupau pozitiile de top management din cadrul Electrica Muntenia Sud. Astfel, Mirela Dima, director comercial al Electrica Muntenia Sud, a decis sa intre in echipa CEZ Romania, in functia de director al CEZ Vanzare.
In ceea ce priveste investitiile planificate pentru acest an in cele doua distributii de electricitate, reprezentantul Enel spune ca sumele alocate vor fi semnificativ mai mari decat cele 67 de milioane de euro investite anul trecut. Bugetul total de investitii al Enel pentru Romania prevede alocarea unui fond de 4 miliarde de euro pentru achizitii si investitii, din care un miliard se va indrepta exclusiv spre Electrica Muntenia Sud in urmatorii 10 ani. Aceste investitii sunt deocamdata blocate din cauza amanarii transferului de actiuni in cazul Electrica Muntenia Sud.
Urmatorul obiectiv al italienilor pe piata locala este obtinerea unor capacitati de productie. Enel se afla deja pe lista companiilor interesate de privatizarea termocentralei de la Braila, precum si de proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda.
Pentru anul acesta, italienii estimeaza o cifra de afaceri de 470 de milioane de euro prin intermediul celor doua distributii detinute.
Doar Enel Electrica Dobrogea, cea mai mica distributie de electricitate, a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 208 milioane de euro si un profit net de 40 de milioane de euro, cu aproape 80% mai mult decat in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO