Companii

Marina americană vrea să obţină combustibil pentru avioane din apa oceanului

Marina americană vrea să obţină combustibil pentru avioane din apa oceanului

Autor: Octavian Calei

28.10.2012, 22:13 144

Oamenii de ştiinţă ai Laboratorului Naval american de Cercetări (Naval Research Laboratory - NRL) lucrează la dezvoltarea unui procedeu de a obţine combustibil pentru avioane din apa oceanului, pentru a-şi reduce reduce dependenţa de petrolul produs de ţările cu instabilitate politică şi care este dificil de transportat pe mare,scrie BBC.

Flota americană se confruntă cu o problemă a logisticii, având în vedere că navele sale şi avioanele de pe ele rămân pe mare luni de zile iar pentru a le menţine în funcţiune, 15 nave petroliere cutreieră globul în permanenţă pentru a aproviziona cu combustibil Marina. Potrivit NRL, aproape 2.700 de milioane de litri de carburanţi au fost livraţi navelor militare americane în 2011.

"Printr-un asemenea proces, Marina ar putea evita incertitudinile inerente procurării de combustil din surse străine şi/sau întreţinerea unui lanţ lung de aprovizionare ", a spus Heather Willauer, inginer chimist.

Cercetătorii vor să extragă dioxid de carbon şi hidrogen gaz din apa sărată a mării, pe care să le convertească printr-un proces catalitic în carburant pentru avioane. Hidrocarburile obţinute dinCO2 şi H2 pot fi folosite, în teorie, pentru a obţine combustibil dacă sunt combinate în proporţii corecte.

Willauer a dezvoltat un dispozitiv care colectează aceste două ingrediente direct din ocean. Oxigenul este eliberat din sistem, iar cele două gaze rezultate sunt combinate pentru a obţine combustibil lichid.

Dioxidul de carbon din aer şi din apă este o sursă bogată în carbon, dar se găseşte într-o concentraţie de aproape 140 de ori mai mare în apă decât în aer, potrivit cercetătorilor.

La momentul actual, NRL testează un prototip de 1,5 x 1,5 metri instalat în Key West, statul american Florida, care a fost folosit cu succes pentru conversia apei din ocean în combustibil. Inginerii se orientează acum spre optimizarea tehnologiei la scară mare.

Cercetătorii estimează un cost cuprins între 3 şi 6 dolari pe galon (0,6 - 1,22 euro pe litru) pentru carburanţii de avion obţinut din procesul mai sus menţionat.

Săptămâna trecută, o firmă britanică a anunţat că a obţinut în premieră, carburant din aer. Compania Air Fuel Synthesis, din Stockton-on-Tees, Teesside, susţine că a produs cinci litri de combustibil din luna august până în prezent, utilizând o rafinărie de dimensiuni mici care a sintetizat materia primă din dioxid de carbon şi vapori de apă. Procesul revoluţionar al cercetătorilor britanici este considerat însă pentru moment foarte scump: costul obţinerii unei tone de combustibil este de circa 400 de lire sterline, echivalentul a 500 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO