Companii

Lista austriecilor de piata imobiliara se completeaza cu Immorent

02.12.2004, 00:00 33

Immorent AG si CEE Property Invest, doua companii cu activitati in domeniul imobiliar care apartin grupului austriac Erste Bank, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor financiare din Europa Centrala, si-au deschis oficial birouri in Romania, primele lor proiecte imobiliare urmand a fi concretizate cel mai probabil anul viitor.
"Prin cele doua companii oferim atat leasing imobiliar si pentru domeniul tehnologic, dar si servicii de dezvoltare de proiecte imobiliare ", spune Harald Trinkl, director general al Immorent Romania SRL.
El spune ca este interesat atat de achizitionarea unor imobile existente pe piata, cat si de dezvoltarea unor imobile proprii.
"Avem 30-40 de cazuri pe piata romaneasca pe care le-am studiat deja pentru o eventuala preluare sau dezvoltare. In principiu, suntem interesati de cladiri care au cel putin 5.000 de metri patrati de spatii birouri de calitate si care are o valoare de peste 10 de milioane de euro", adauga Trinkl.
Cum numarul de imobile de pe piata care sa corespunda criteriilor companiilor internationale nu sunt foarte multe, CEE Property Invest Romania Srl (compania responsabila in dezvoltarea de proiecte imobiliare) va incepe anul viitor dezvoltarea unui proiect propiu in domeniul birourilor.
"Cererea de spatii de birouri de standard ridicat este inca mare comparativ cu oferta. De aceea am decis sa ne concentram pe dezvoltarea unui proiect imobiliar in acest domeniu. Suntem atenti insa si la celelalte segmente ale pietei imobiliare, care vor creste in paralel cu cel al birourilor in urmatorii ani", sustine Radu Ionescu, director de tara Immorent Romania Srl.
Cel mai probabil, apreciaza reprezentantii Immorent Romania Srl, anul 2005 va aduce pe langa inceperea dezvoltarii propriului proiect si achizitia unuia deja existent.
"Immorent Romania va acorda anul viitor finantari de 20 de milioane de euro, din care jumatate vor fi pentru sectorul imobiliar si jumatate pentru domeniul tehnologic", adauga Trinkl.
Valoarea contractelor ar putea creste la nivelul urmatorilor ani, mai ales daca comapnia mama, Erste Bank va cumpara CEC, pentru care se afla in lupta cu alti jucatori austrieci din domeniul bancar precum Bank Austria Creditanstalt, membra a grupului german HVB Bank sau Raiffeisen Bank.
In prezent pe piata romaneasca sunt prezenti prin intermediul unor societati de leasing atat HVB Bank, cat si Raiffeisen Bank, ambele companii oferind servicii de leasing imobiliar.
"In prezent, ponderea domeniul imobiliar in totalul pietei leasingului este foarte mic, fiind situat undeva la 2 %. Potentialul este insa urias, mai ales ca, indiferent ca este vorba de spatii de birouri, magazine sau chiar turism, constructiile au nevoie de finantare", adauga Trinkl.
Intrarea pe piata romaneasca a unor mari retele de comert si dezvoltarea celor deja existente ar putea aduce la randul ei o crestere a volumului finantarilor pentru Immorent in Romania.
"Avem parteneriate cu grupuri comerciale germane de renume care sunt la randul lor pe cale sa intre pe piata din Romania", adauga Trinkl.
Dintre grupurile germane de comert, doar Rewe este prezent cu activitati in Romania prin retelele de magazine Billa, Selgros, XXL Mega Discount si de anul viitor Penny Market. Tot anul viitor isi vor face aparitia pe piata romaneasca inca doua grupuri germane, Kaufland si Tengelmann.
Companiile austriece sunt cei mai mari investitori de pe piata imobiliara romaneasca, aproape toate tranzactiile de anvergura incheiate anul trecut si in acest an vizand investitori austrieci.
CA Immo, Immofinanz, Europolis sau Meinl European Land Limited au facut achizitii fara a avea un birou oficial deschis pe piata romaneasca. Unele dintre aceste companii au ales insa sa apeleze la consulanti locali, cum a fost cazul Europolis, austriecii alegand compania imobiliara DTZ Echinox ca si consultant pentru cele doua achizitii efectuate anul trecut si in acest an. Achizitia de catre Meinl European Land Limited a proiectului Militari Shopping Center a beneficiat la randul ei de prezenta unei alte companii imobiliare, Neocasa.
Immorent nu a fost insa prima companie austriaca cu activitati in domeniul real-estate care a decis sa deschida un birou de reprezentare in Romania inainte de a incepe propiu-zis afacerile aici. Immoconsult, membra a grupului Osterreichische Volksbanken AG, este prezenta de mai multi ani pe piata locala cu un birou oficial, si are la activ mai multe proiecte construite sau aflate in diferite faze de dezvoltare. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO