Companii

Linklaters: Ne propunem sa redevenim vizibili pe piata locala de fuziuni si achizitii

Linklaters: Ne propunem sa redevenim vizibili pe piata locala de fuziuni si achizitii

Marian Dinu, counsel in cadrul Linklaters: Linklaters este o firma in care juniorii au unde sa creasca, astfel ca marea majoritate a oamenilor care au parasit compania au facut-o pentru a-si face propria firma. Pe termen mediu, consider ca si managementul biroului local va fi romanesc.

07.04.2008, 14:43 24

Linklaters Miculuti, Mihai & Asociatii, biroul local al uneia dintre cele mai mari case de avocatura din lume, a traversat o perioada mai dificila anul trecut, cand Theodor Cominos, desemnat partener in luna mai, a parasit in septembrie firma pentru a accepta un post de partener in cadrul unui fond de investitii la Londra.
"Anul 2007 a fost un an straniu, tinand cont ca nu des se intampla ca un managing partner proaspat ales sa se retraga intr-un timp atat de scurt. Entuziasmul creat dupa desemnarea lui s-a pierdut rapid, dar poate acest lucru m-a motivat si mai tare in acceptarea pozitiei", declara Marian Dinu, counsel in cadrul Linklaters din luna septembrie a anului trecut.
Dinu, 34 de ani, lucrase in cadrul Linklaters inca din anul 1999, pentru ca la inceputul anului 2005 sa accepte o oferta de la Petrom, unde a condus pentru aproape trei ani departamentul juridic al companiei.
"In cadrul Petrom mi s-a propus preluarea unor noi atributiuni, moment care a coincis cu doua oferte de a ma intoarce in cadrul unor firme de avocatura, printre care si cea de la Linklaters. Am ales din nou Linklaters deoarece aici cunosteam o serie de oameni si am considerat ca aici imi pot gasi mai usor locul", spune Dinu care ocupa acum pozitia de head of corporate practice, departament care aduce circa 50% din veniturile firmei. Alaturi de corporate, domeniul imobiliar contribuie cu circa 30-35% la veniturile firmei, restul fiind reprezentat de serviciile prestate in domeniul bancar.
Firma este condusa in prezent de un comitet coordonat de canadianul Dan Torsher, managing partnerul biroului Linklaters din Bratislava, care va prelua conducerea biroului de la Bucuresti din luna mai a acestui an.
Sub influenta transformarilor din decursul anului trecut, businessul Linklaters in 2007 a stagnat, potrivit reprezentantilor casei de avocatura, a carei politica de comunicare prevede raportarea veniturilor inregistrate doar la nivel global.
"Pentru acest an ne propunem o crestere a cifrei de afaceri de circa 15-20%, consolidarea echipei si o revenire in forta in anumite domenii precum fuziuni si achizitii in care nu am fost foarte vizibili in Romania in ultimii doi ani", spune Dinu.
Linklaters are in Romania circa 30 de avocati si isi propune o crestere a echipei cu circa 5-6 oameni pana la sfarsitul acestui an. Ca numar de avocati Linklaters este o firma medie pe piata locala, in conditiile in care cei mai mari jucatori au in jur de 70 sau chiar 100 de avocati.
"Mai este loc de crestere a echipei, dar nu la 100 de oameni. Cand ajungi la o asemenea dimensiune este greu sa ai foarte multe proiecte de calitate cu care sa-ti tii toti oamenii ocupati cu acest gen de tranzactii. In plus, o parte dintre firme au crescut impulsionate de real estate, care va continua sa creasca, dar nu in acelasi ritm ca pana acum", spune reprezentantul Linklaters.
In cadrul Linklaters a fost creata o divizie denumita Emerging Europe Group, condusa de Michael Schilling (managing partner al biroului din Bucuresti pana in mai 2007) care coordoneaza activitatea firmei pe piete in care Linklaters nu are birou propriu, precum Turcia, Serbia, Bulgaria sau Slovenia, in care biroul de la Bucuresti al Linklaters avea o activitate importanta.
"Pana in 2007 veniturile biroului local veneau in proportii relativ egale din Romania si din regiune. Anul trecut, circa 80% din venituri au venit din Romania, iar anul acesta ponderea va creste la peste 90%", spune Dinu, care considera ca prin plecarea lui Cominos s-a accelerat procesul de concentrare asupra pietei locale.
Biroul din Bucuresti al Linklaters a fost in ultimii ani o buna rampa de lansare pentru o serie de avocati romani care au decis sa inceapa afaceri proprii in domeniul avocaturii, precum Daniel Badea (managing partner Badea Clifford Chance), Adrian Bulboaca (managing partner Bulboaca & Asociatii) sau avocatii care au format firma Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR).
"Linklaters este o firma in care juniorii au unde sa creasca, astfel ca marea majoritate a oamenilor care au parasit compania au facut-o pentru a-si face propria firma. Pe termen mediu, consider ca si managementul biroului local va fi unul romanesc", apreciaza Dinu.
El spune ca este putin probabil sa asistam la multe alte intrari ale firmelor internationale de avocatura, in conditiile in care la nivel de zvon se vehiculeaza de 2-3 ani posibilitatea ca un numar semnificativ de firme mari sa deschida birouri pe piata locala, dar doar americanii de la White & Case au facut recent acest pas.
"Daca in ultimii ani nu au intrat, nu stiu de ce ar intra acum", spune Dinu.
El spune ca Linklaters este una dintre cele mai profitabile firme de pe piata locala, in conditiile in care unele firme au realizat marje de 50-60% in 2007.
La profitabilitatea firmei contribuie si faptul ca biroul local isi desfasoara activitatea intr-o cladire proprie, din apropierea Pietei Romane, acesta fiind de altfel singurul sediu aflat in proprietatea firmei britanice la nivel global.
Piata locala de avocatura, estimata la circa 200 de milioane de euro, este inca dominata de firmele locale, dar la nivel de "top 10" un numar tot mai mare de firme straine isi fac simtita prezenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO