Companii

Librariile Diverta au renuntat la un sfert dintre angajati, iar salariile s-au redus cu 38%

Librariile Diverta au renuntat la un sfert dintre angajati, iar salariile s-au redus cu 38%

Diverta asteapta incasari de 7 mil. euro in luna decembrie din vanzarea de carte, jucarii si produse IT, potrivit estimarilor ZF

16.12.2009, 23:20 176

"Luna decembrie contribuie cu 20% la totalul cifrei de afaceri acompaniei", a declarat Loredana Dobranis, vicepresedintele Divertape departamentul retail- sales. Altfel spus, lantul de librariiasteapta in ultima luna din an 7 milioane de euro din vanzarea decarte, jucarii si produse IT. Cresterea vanzarilor a fostinfluentata de apropierea sarbatorilor de iarna, cand seinregistreaza o cerere mai mare pentru cadouri.

Anul acesta, reteaua Diverta, unul dintre cei mai importantidistribuitori de carte pe piata romaneasca, alaturi de Carturestisi librariile Humanitas, va finaliza cu o cifra de afaceri de 35-36mil. euro, in scadere cu 25% fata de anul trecut.

Au inchis librarii neprofitabile, dar au si deschis douanoi magazine

"Am incercat sa compensam deficitul de vanzari de pe intreagapiata de retail prin deschiderea noilor locatii din Bucuresti, inBaneasa Shopping City si AFI Palace Cotroceni, ce cumuleaza osuprafata de retail de 2.000 de metri patrati", a spus Dobranis. Inoctombrie Diverta a deschis o noua unitate in centrul comercial AFIPalace Cotroceni, o investitie de peste 320.000 de euro pe osuprafata de 650 mp. Pe de alta parte, investitia in unitatea dincentrul comercial Baneasa Shopping City, deschisa in septembrie,s-a ridicat la 400.000 de euro.

In acelasi timp, 11 magazine din tara, ce cumuleaza o suprafatade 2.000 de metri patrati si care au fost considerate locatiineprofitabile au fost inchise anul acesta.

Odata cu aceste inchideri de magazine s-a redus si numarul deangajati cu 25%, pana la 730 de oameni, astfel ca 180 de oameni aufost disponibilizati, potrivit estimarilor ZF.

"Inca de la inceputul anului, Diverta a urmarit optimizareagrilelor de angajati in fiecare magazin. Am studiat intervaleleorare in care este nevoie de personal suplimentar, am implementatprograme de part time pentru 12 oameni, am reevaluat fluxuloperational si am optimizat aceste procese", a precizat LoredanaDobranis.

Nu au inca buget pe 2010

Ea sustine ca cel mai important proiect il reprezinta analizaactivitatii fiecarui magazin si stabilirea nivelului si programuluipersonalului in functie de nivelul de trafic in magazin, ladiferite intervale orare. Mai mult, salariile angajatilor reteleide librarii Diverta au fost reduse cu pana la 38% in incercarea dea reduce costurile, dupa ce timp de zece ani salariile angajatilorau avut cresteri constante, dupa cum declara anterior proprietarulOctavian Radu. Reprezentantii Diverta nu au oferit insa informatiiprivind salariul mediu net.

Printre alte masuri de optimizare a costurilor pe care le-a luatcompania se numara renegocierea chiriilor in centrele comerciale sia conditiilor comerciale cu partenerii, dar si reducerea costuriloroperationale. Diverta nu a finalizat inca bugetul pentru anul 2010,dupa cum sustin reprezentantii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO