Librariile Diverta au renuntat la un sfert dintre angajati, iar salariile s-au redus cu 38%

Autor: Mirabela Tiron 16.12.2009

Lantul de librarii Diverta, parte a grupului RTC, controlat de omul de afaceri Octavian Radu, a obtinut in prima parte a lunii decembrie incasari in crestere cu 7% fata de media lunilor anterioare, compensand astfel o parte din declinul de 30% raportat in primele unsprezece luni din 2008.



"Luna decembrie contribuie cu 20% la totalul cifrei de afaceri a companiei", a declarat Loredana Dobranis, vicepresedintele Diverta pe departamentul retail- sales. Altfel spus, lantul de librarii asteapta in ultima luna din an 7 milioane de euro din vanzarea de carte, jucarii si produse IT. Cresterea vanzarilor a fost influentata de apropierea sarbatorilor de iarna, cand se inregistreaza o cerere mai mare pentru cadouri.

Anul acesta, reteaua Diverta, unul dintre cei mai importanti distribuitori de carte pe piata romaneasca, alaturi de Carturesti si librariile Humanitas, va finaliza cu o cifra de afaceri de 35-36 mil. euro, in scadere cu 25% fata de anul trecut.

Au inchis librarii neprofitabile, dar au si deschis doua noi magazine

"Am incercat sa compensam deficitul de vanzari de pe intreaga piata de retail prin deschiderea noilor locatii din Bucuresti, in Baneasa Shopping City si AFI Palace Cotroceni, ce cumuleaza o suprafata de retail de 2.000 de metri patrati", a spus Dobranis. In octombrie Diverta a deschis o noua unitate in centrul comercial AFI Palace Cotroceni, o investitie de peste 320.000 de euro pe o suprafata de 650 mp. Pe de alta parte, investitia in unitatea din centrul comercial Baneasa Shopping City, deschisa in septembrie, s-a ridicat la 400.000 de euro.

In acelasi timp, 11 magazine din tara, ce cumuleaza o suprafata de 2.000 de metri patrati si care au fost considerate locatii neprofitabile au fost inchise anul acesta.

Odata cu aceste inchideri de magazine s-a redus si numarul de angajati cu 25%, pana la 730 de oameni, astfel ca 180 de oameni au fost disponibilizati, potrivit estimarilor ZF.

"Inca de la inceputul anului, Diverta a urmarit optimizarea grilelor de angajati in fiecare magazin. Am studiat intervalele orare in care este nevoie de personal suplimentar, am implementat programe de part time pentru 12 oameni, am reevaluat fluxul operational si am optimizat aceste procese", a precizat Loredana Dobranis.

Nu au inca buget pe 2010

Ea sustine ca cel mai important proiect il reprezinta analiza activitatii fiecarui magazin si stabilirea nivelului si programului personalului in functie de nivelul de trafic in magazin, la diferite intervale orare. Mai mult, salariile angajatilor retelei de librarii Diverta au fost reduse cu pana la 38% in incercarea de a reduce costurile, dupa ce timp de zece ani salariile angajatilor au avut cresteri constante, dupa cum declara anterior proprietarul Octavian Radu. Reprezentantii Diverta nu au oferit insa informatii privind salariul mediu net.

Printre alte masuri de optimizare a costurilor pe care le-a luat compania se numara renegocierea chiriilor in centrele comerciale si a conditiilor comerciale cu partenerii, dar si reducerea costurilor operationale. Diverta nu a finalizat inca bugetul pentru anul 2010, dupa cum sustin reprezentantii companiei.