Companii

Liberalizarea pietei gazelor, criticata de Gazprom

19.12.2001, 00:00 15



Presedintele consiliului de administratie al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a criticat din nou ieri liberalizarea pietelor europene de gaze naturale, inaintea discutiilor din aceasta saptamana cu oficiali ai Uniunii Europene.

Gazprom a indicat in repetate randuri ca deschiderea pietei europene pentru producatorii independenti si incurajarea contractelor spot, in detrimentul contractelor pe termen lung pe care grupul rus le prefera, vor conduce la disfunctionalitati ale pietei.

"Daca Europa doreste sa majoreze consumul de gaze si daca mizeaza pe livrari mai mari din partea Rusiei, atunci trebuie sa renunte la iluziile privind contractele spot", a declarat Alexei Miller cotidianului oficial rus Rossiiskaya Gazeta.

Ulterior, el a precizat ca va discuta la Bruxelles, la 18-19 decembrie, cu o serie de oficiali europeni, intre care se vor afla comisarul pentru concurenta Mario Monti si comisarul pentru comert Pascal Lamy. "Vom discuta chestiuni legate de contractele pe termen lung ale Gazprom si de liberalizarea pietelor europene de gaze", a declarat Miller.

Gazprom furnizeaza o treime din importurile europene de gaze, mai ales in cadrul unor contracte pe perioade de 10-25 de ani, care prevad plata gazelor de catre consumatori indiferent daca acestea sunt sau nu sunt utilizate.

Cu toate acestea, normele de liberalizare ale UE obliga statele europene sa-si deschida treptat pietele de gaze pentru producatorii independenti, in scopul incurajarii competitiei si al scaderii preturilor.

Insa Gazprom a indicat ca isi poate estima veniturile doar pe baza contractelor pe termen lung si ca nu ar fi capabil sa investeasca in dezvoltarea de noi zacaminte daca s-ar introduce contractele spot.

"Lansarea pietei spot ar distruge intregul sistem al investitiilor de capital. Nici o banca nu ar accepta un contract pe un an drept garantie pentru un credit de mai multe miliarde", a declarat Miller.

El a apreciat ca Gazprom nu ar putea oferi Europei livrari constante de gaze daca nu ar primi credite pentru dezvoltarea zacamintelor.

Productia anuala a Gazprom, de pana la 530 mld. metri cubi de gaze, provine in mare parte din trei zacaminte gigantice din Siberia occidentala. In anul 2001, Gazprom a exportat in Europa 125 mld. mc de gaze. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO