Companii

Lafarge plateste 8 mil. dolari actionarilor minoritari de la Romcim

28.02.2003, 00:00 200

Grupul francez Lafarge ofera 8,2 milioane dolari pentru cumpararea pachetului de 8,81% din actiunile Lafarge Romcim detinut de actionarii minoritari. Principalii actionari, Lafarge Romania si Financiere Lafarge, au lansat, ieri, o oferta publica de preluare derulata pe Rasdaq la pretul de 197.670 lei/actiune, inferior valorii la care au inchis titlurile companiei ultima sedinta de tranzactionare, de 245.000 lei/actiune.
SIF Muntenia, care detine aproximativ 5% din actiunile Romcim, considera ca pretul este corect si ca intentioneaza sa subscrie in cadrul ofertei care este valabila pana pe 18 martie.
"Pretul ni se pare corect. Vom subscrie. Dosarul aferent ofertei ne-a fost prezentat la inceputul lunii februarie, iar elementele care stau la baza calculului pretului sunt juste", a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Popa, director general executiv SIF Muntenia.
Actionarii companiei Lafarge Romcim, unul dintre cei mai mari producatori de ciment din Romania, sunt in acest moment Lafarge Romania (50,9%), Financiere Lafarge (40,2%), SIF Muntenia (circa 5%), restul fiind detinut de alti actionari, potrivit ultimelor date din piata.
Oferta publica de preluare a actiunilor Lafarge Romcim lansata de actionarii majoritari francezi vizeaza cumpararea restului de actiuni de pe piata in vederea delistarii companiei si transformarii acesteia intr-o societate de tip inchis, conform legislatiei in vigoare pe piata de capital.
Actiunile Lafarge Romcim sunt suspendate de la tranzactionare de la finele lunii ianuarie, ultimul pret fiind de 245.000 lei/actiune ceea ce inseamna o capitalizare de 115,7 milioane dolari.
Grupul Lafarge a devenit actionarul majoritar al Romcim in 1997, momentul intrarii pe piata romaneasca. Investitia de capital a Lafarge in Romcim a fost de aproximativ 250 milioane dolari, din care 200 milioane dolari au fost platiti in momentul privatizarii, iar restul intr-o faza ulterioara. Initial, francezii detineau controlul asupra a patru fabrici de ciment din Romania: Medgidia, Hoghiz, Targu Jiu si Alesd, ultima dintre acestea fiind vanduta in 2000 catre grupul elvetian Holcim (care se numea la vremea respectiva Holderbank).
Lafarge Romcim a dominat piata cimentului din Romania in perioada 1997-2002, fiind cel mai important producator si exportator de profil. Dupa preluarea fabricii de la Fieni in toamna anului trecut, grupul german HeidelbergCement prin intermediul filialei sale locale, Carpatcement, a trecut inaintea Lafarge. Potrivit ultimelor date disponibile, Lafarge Romcim detinea o cota de aproximativ 34% din cererea interna de ciment, estimata la 4,5 milioane tone in 2002, in conditiile in care operatorul german avea 35%, iar Holcim Romania - 31%.
Grupul francez a raportat o crestere semnificativa a profitului operational realizat in Romania, datorita conditiilor pietei si reducerii costurilor. Lafarge a anuntat deja, in luna ianuarie, ca vanzarile pe anul 2002 au crescut cu 6,7%, pana la 14,61 miliarde de euro, performanta sustinuta de rezultatele diviziei de ciment, care a obtinut venituri semnificative pe piata din Centrul si Estul Europei, in special, in Romania.
In prezent, grupul francez detine trei fabrici de ciment (Medgidia, Targu Jiu, Hoghiz), uzina de ipsos de la Aghires. In plus, Lafarge detine 50% din producatorul de gips carton Lafarge Arcom Gips, societate mixta constituita impreuna cu compania de constructii Arcom Bucuresti.
Presedintele Lafarge Romcim, Philippe Questiaux, estima pentru 2002 o cifra de afaceri a grupului francez Lafarge in Romania de 150 milioane dolari, care insumeaza activitatile desfasurate de Lafarge Romcim, Lafarge Agregate Betoane, Lafarge Var si Lafarge Arcom Gips.
Potrivit ultimelor date disponibile, Lafarge Romcim  a raportat pentru primul semestru al anului trecut o cifra de afaceri de 1.734 miliarde lei (circa 53 milioane dolari) si un profit net de 263 miliarde lei (peste 8 milioane dolari).
Numarul mediu de angajati al Lafarge Romcim era la 30 iunie 2002 de aproximativ 1.733. adrian.mirsanu@zf.ro; laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO