Companii

Lafarge exporta manageri romani si importa francezi

05.10.2006, 21:19 39

Lafarge, cel mai mare producator de materiale de constructii din lume, continua seria numirilor de manageri francezi la conducerea entitatilor din Romania, unde ii inlocuiesc pe romanii plecati la alte subsidiare ale grupului francez.
Compania Sicim Bucuresti, care administreaza terminalul din Constanta prin care compania Lafarge Ciment deruleaza exporturile, l-a desemnat, pe o perioada de doi ani, pe Phillipe Platon in functia de administrator pentru conducerea companiei.
Phillipe Platon ocupa, de asemenea, si functia de director financiar in cadrul Lafarge Ciment. Decizia de schimbare a administratorului a fost luata la scurt timp dupa plecarea fostului administrator, Marcel Cobuz, care a devenit noul CEO al operatiunilor Lafarge in Indonezia.
Metoda expatrierii este des utilizata de grupul Lafarge, de la venirea francezilor in Romania fiind expatriati peste 30 de manageri, potrivit ultimelor date disponibile.
In primavara a avut loc plecarea lui Costin Borc, care a parasit pozitia de presedinte-director general la Lafarge Agregate si Betoane, fiind cooptat la nivelul conducerii centrale a grupului francez.
El ocupa in prezent pozitia de director de dezvoltare si strategie pe divizia de ciment.
In locul lui Costin Borc a fost numit francezul Bruno Daniel Roux.
Singura divizie Lafarge care este condusa de un manager roman este Lafarge Arcom Gips, prin directorul general Sebastian Popescu, in timp ce diviziile de ciment, agregate si betoane sunt conduse de manageri francezi.
Sicim Constanta a fost achizitionata de catre Lafarge in doua etape in perioada noiembrie 2003- aprilie 2004, in urma unei tranzactii estimate la circa 4,2 milioane de euro. Mai precis, francezii au achizitionat, in noiembrie 2003, 67% din actiunile Sicim, tranzactie care s-a ridicat la circa 3 miliarde de euro, apoi in aprilie 2004 a preluat restul de actiuni cu 1,2 milioane de euro.
Volumul exporturilor derulate de catre compania Lafarge prin terminalul Sicim a crescut cu 10% in primul semestru al anului fata de perioada similara a anului trecut, potrivit reprezentantilor companiei. Prin Sicim, al carui actionar majoritar este Lafarge Ciment (99,79% din actiuni), divizia locala de ciment a grupului francez Lafarge a inceput sa exporte din luna martie a acestui an clincher.
Decizia de a adauga clincherul, prefabricat din care se obtine cimentul, la exporturile de ciment a survenit in urma cererilor venite de pe Coasta de vest a Africii.
Cimentul este exportat catre SUA si Nigeria, iar clincherul catre Nigeria si Camerun. Exporturile reprezinta 45% din productia de la Medgidia care se ridica la aproximativ 2 milioane de tone de ciment si clincher pe an.
Lafarge este principalul exportator de ciment din Romania, data fiind locatia fabricii de la Medgidia, situata in apropierea porturilor la Marea Neagra.
In acest context, dupa ce alti producatori de ciment si-au redus puternic exporturile, Holcim Romania si Carpatcement au iesit din actionariatul operatorului portuar, al carui control a fost preluat de Lafarge.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO