Companii

Kazahii: Am dat 1,6 mld. $ pe 75% din Rompetrol

06.10.2008, 20:32 24

Cea mai mare tranzactie a anului trecut, vanzarea pachetului de 75% din actiunile grupului Rompetrol, a avut o valoare de 1,6 miliarde de dolari, cu un miliard de dolari mai mica decat cea estimata pornind de valoarea de 3,6 miliarde de dolari atribuita initial intregului grup, au declarat reprezentantii noului actionar majoritar, compania petroliera de stat kazaha KazMunaiGaz.

"Valoarea tranzactiei a fost de 1,6 mld. $ si nu stim cat ar fi valorat azi. Avand in vedere criza economica financiara pretul ar fi fost diferit, dar acest lucru ar trebui analizat de specialisti", a declarat Ilya Pustogachev, director al departamentului de politici informationale din cadrul grupului KazMunaiGaz. Potrivit acestuia, la momentul vanzarii grupul Rompetrol ar fi valorat aproximativ 2 mld. $.
"A fost un pret foarte bun si nu cred ca am putea vorbi despre o depreciere semnificativa a valorii activelor cumparate din cauza crizei financiare. Astfel de active nu sufera deprecieri majore", a spus Temirlan Shaimerdenov, director executiv al KazMunaiGaz, precizand ca in legatura cu tranzactia KMG- The Rompetrol Group s-au vehiculat foarte multe cifre, dar ca valoarea de 3,6 miliarde de dolari, valoare atribuita intregului grup in comunicatul emis in ziua anuntului tranzactiei, nu-i este cunoscuta. "Valoarea activelor este de circa 2 miliarde de dolari, iar noi doar active am cumparat. Nu am cumparat datorii", a declarat Shaimerdenov. Tranzactia privind vanzarea a 75% din actiunile grupului Rompetrol a fost anuntata la sfarsitul lunii august anul trecut si a primit avizul favorabil al Comisiei Europene in luna noiembrie.
Dinu Patriciu afirma insa ca valoarea grupului Rompetrol este de 3,6 mld. $, diferenta dintre suma anuntata de kazahi (circa 2 mld. $) si cele 3,6 mld. $ fiind "detalii tehnice", care privesc partile implicate in tranzactie.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO