Burse - Fonduri mutuale

KazMunaiGaz: Vom rascumpara obligatiunile Rompetrol Rafinare de la statul roman. Nu avem nicio problema

KazMunaiGaz: Vom rascumpara obligatiunile Rompetrol Rafinare de la statul roman. Nu avem nicio problema

Click pentru imaginea marita

06.10.2008, 19:18 50

Reprezentantii grupului KazMunaiGaz, actionarul majoritar al Rompetrol, sustin ca vor rascumpara de la statul roman obligatiunile de 571 mil. euro emise in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia dinainte de privatizare.

"In ceea ce priveste datoriile grupului, datorii transformate in obligatiuni care au termen de rascumparare in 2010, vom plati tot. Nu avem nicio problema", a spus Shaimerdenov.
Pustogachev a declarat ca grupul nu si-a exercitat optiunea privind cumpararea restului pachetului de 25% din actiunile din Rompetrol, optiune care expira la sfarsitul lunii august, anul acesta, pentru ca nu ar fi fost un lucru avantajos pentru KazMunaiGaz.
"Nu cred ca am fi pierdut oameni cheie din managementul Rompetrol daca am fi decis sa mergem mai departe cu achizitia pachetului de 25%, dar nu ar fi fost un lucru avantajos pentru noi. Ne convine ce se intampla acum cu actuala echipa de management condusa de Dinu Patriciu", a mai spus Pustogachev.
Potrivit acestuia, pana in 2012 va fi derulat un program de restructurari, atat la nivelul grupului KMG cat si al Rompetrol, in vederea renuntarii la orice activitate care nu este in directa legatura cu domeniul de petrol si gaze. Potrivit celor mai recente informatii, deja cateva sute de oameni din cadrul Rompetrol au parasit compania ca urmare a demararii acestui proces de reorganizare.
"Vrem sa ramanem doar la petrol si gaze si acest lucru se va intampla si in ceea ce priveste Rompetrol. De exemplu, la nivelul KMG urmeaza sa fie vanduta compania cu activitati in domeniul media pe care o detinem. Sunt sigur ca vom reusi sa vindem toate activitatile non-core la sume frumoase pentru ca majoritatea sunt profitabile, iar daca domnul Patriciu va dori sa le cumpere, noi nu avem nimic impotriva", a mai spus Pustogachev.
Reprezentantul KMG nu a precizat care sunt acele activitati care urmeaza a fi externalizate precizand ca in prezent se deruleaza o analiza ampla pentru identificarea activitatilor care nu sunt in legatura cu segmentul de petrol si gaze.
Pustogachev a mai precizat ca extinderea KazMunaiGaz va mai continua pe pietele europene si ca nu exista niciun impediment in folosirea grupului Rompetrol ca instrument de dezvoltare.
"Pana acum am investit 684 de milioane de dolari in Rompetrol, in proportiile reprezentate de actualul actionariat si suntem interesati sa investim mai mult pentru a putea creste valoarea companiei", a declarat Shaimerdenov.
Grupul Rompetrol detine 40 de companii si este prezent in 13 tari.
 
RRC a ajuns la pretul de la listare
 
Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie locala a grupului Rompetrol, au scazut in ultimele saptamani in apropierea nivelului de 0,04 lei, pret care nu s-a mai inregistrat din prima zi de tranzactionare la Bursa, 7 aprilie 2004. Ieri, titlurile RRC au inchis la un pret de 0,0421 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 225 mil. euro. Dupa preluarea Rompetrol de catre KMG, in urma cu un an, pretul actiunilor RRC a atins un maxim de 0,141 lei, indicand o valoare a companiei la acea data de peste 800 mil. euro.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO