Companii

Jucătorii din auto: Degeaba oferim 10.000 de euro bonus pentru maşini electrice dacă nu instalăm staţii între oraşe

Jucătorii din auto: Degeaba oferim 10.000 de euro bonus...

Autor: Bogdan Alecu, Roxana Rosu

12.04.2023, 08:30 8637

Instalarea de staţii de încărcare de mare putere pe rutele interurbane reprezintă cheia care să permită creşterea vânzărilor maşinilor electrice şi care să permită tranziţia la acestea după 2035, explică jucătorii din auto prezenţi în cadrul conferinţei ZF Logistică, transporturi & automotive 2023, organizată de ZF în parteneriat cu CTP, P3 Logistic Parks, Prahova Teleferic, Auchan, Autonom, ING Bank şi Dumagas.

„Viitorul este electric. Estimăm că 20% din vânzări vor fi maşini electrificate. Avem acum 9% maşini elec­trice. Ritmul de creştere va fi influenţat decisiv de creşte­rea numărului de staţii electrice, mai degrabă decât de programele guvernamentale. În România, conform ACEA , avem 1.200 de staţii, faţă de 450.000 în UE, din care 60.000 în Germania. Nevoia de staţii până în 2030 va ajunge la 3,5 milioane de staţii publice, plus 3 milioane private, home use sau corporate. E mult de lucru. Unde­va de 30.000 de staţii pe lună costruite în UE“, a su­bliniat Alin Tapalagă, directorul general al Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Holding pe piaţa locală, care are în portofoliu inclusiv dealeri VW, Audi sau Skoda.

„CNAIR a organizat nişte licitaţii la care trebuia să participe toate marile companii din oil&gas pentru staţii pe autostrada 7. Condiţia era să aibă staţii de putere mare şi de alimentare cu hidrogen sau LNG. Aşa impunea UE pentru PNRR, fără un studiu de fezabilitate însă. Liniile de înaltă tensiune sunt foarte departe de locul în care ar trebui să existe aceste staţii. De aceea, pe unele loturi nu a participat nimeni la licitaţii. Erau costuri prea mari, fără sens din punct de vedere economic“, a explicat Bogdan C. Niţu, director general al TSG România.

„Staţia este cel mai simplu lucru de făcut“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO