Companii

Iti aduc marea la cateva sute de metri de casa

Iti aduc marea la cateva sute de metri de casa

Parcurile acvatice atrag zeci de mii de turisti care-si petrec vacantele in statiunile din Romania si din strainatate

24.06.2009, 00:00 488

Oleg Velker este unul dintre cei trei fondatori ai companiei Kafka Solution, care ofera echipamente pentru amenajarea parcurilor de distractie si a parcurilor acvatice, spatii de joaca sau partii artificiale. Printre produsele oferite de companie se numara turnurile si modulele pentru spatiile de joaca, barcile pneumatice pentru tobogane, bazine cu valuri artificiale, fantani arteziene sau partiile sintetice pentru schi sau snowboard.

Desi este inregistrata la registrul comertului de numai un an, ideea acestei afaceri este mult mai veche.
"Visul de a avea o astfel de firma si pregatirile dateaza de mai bine de 15 ani. Suntem dependenti de sport in aer liber si de adrenalina. Pentru noi, conceptul de distractie se confunda cu integrarea in natura si cu incercarea de a ne supune mereu unor provocari care presupun o doza de necunoscut, o oarecare lipsa de control", apreciaza el.
Fondatorul companiei a demarat afacerea la 45 de ani, din dorinta de a oferi alternative sanatoase de distractie, pentru a schimba conceptia conform careia distractia include incaperi cu mult fum, alcool si muzica data la maxim.
"Am pornit pana acum trei firme si toate sunt functionale. In domeniul parcurilor de distractii, experienta am acumulat-o in multi ani, fiind un mare consumator de distractie. Totusi, am observat detalii pe care lumea in general le ignora si am avut mereu perspectiva transformarii distractiei intr-o afacere", a adaugat el.
Investitia initiala in aceasta afacere a fost de aproximativ 5.000 de euro, bani necesari pentru amenajarea si dotarea birourilor sau pentru calatoriile necesare documentarii.
"In conceptia noastra, investitia nu se refera neaparat la bani. Am alocat resurse mai importante, a caror valoare nu se poate converti in bani: experienta acumulata, entuziasm, imaginatie, multe ore de munca pentru a pune cap la cap oferte complete", a mai precizat Velker.
Cercul de clienti a inceput sa se mareasca dupa crearea site-ului web, desi prima livrare a companiei a fost realizata prin intermediul unor cunostinte. Printre clientii companiei se afla, in egala masura, companii private sau institutii de stat (in special primarii).
Cifra de afaceri din 2008 a companiei, la numai jumatate de an de la infiintare, a fost de 36.800 de euro, pentru acest an fiind estimata o crestere de pana la 120.000 - 180.000 de euro.
"Avem doua proiecte in stand by, care asteapta sa se aprobe finantarile europene. Daca se aproba in acest an, am putea sari la 320.000 de euro", a mentionat antreprenorul. El a mai precizat ca marja de profit net este de aproximativ 28-30%. Compania este furnizor de produse si servicii pentru o primarie si pentru o firma privata in cadrul celor doua proiecte, care, daca vor fi declarate eligibile, vor primi finantare europeana.
Preturile practicate de companie difera in functie de specificul produsului: daca un leagan pentru copii costa 600 de lei (140 de euro), pretul pentru o instalatie pentru parcurile de distractii poate depasi 2 mil. euro.
Livrarea pentru o instalatie de amenajare a unui spatiu de joaca din lemn poate dura intre sapte si zece zile, insa pentru o instalatie gonflabila, termenul scade la trei zile daca exista echipamentul in stoc.
Amenajarea unui loc de joaca sau a unui parc de distractii poate costa intre 1.000 de lei (238 de euro) si 100 de milioane de euro, in functie de mai multi factori, printre care se afla si bugetul sau terenul disponibil. Pentru un tobogan sau complex de tobogane, proiectarea dureaza aproximativ doua luni, iar dupa confirmarea proiectului mai dureaza sase sau sapte luni pana la livrarea complexului. Ca si la inceputul activitatii compania are doi angajati, intrucat restul de personal necesar il subcontracteaza sau il externalizeaza.
In Romania sunt 3 parcuri acvatice: Water Park in Otopeni, Paradisul Acvatic in Brasov si Aqua Magic in Mamaia.
Un parc acvatic trebuie sa fie realizat pe o suprafata de cel putin 2 hectare. "Locatia trebuie sa fie bine aleasa, in apropierea oraselor si a statiunilor turistice mari. Pentru amenajarea spatiului este nevoie de un proiect de specialitate care poate costa intre 200.000 si 500.000 de euro. Este bine ca un parc acvatic sa dispuna de vestiare, piscine si tobogane, zona pentru food & drinks, precum si un spatiu atractiv de joaca pentru copii", spune Sorin Ionescu, director de marketing al Water Park.
El spune ca pentru a atrage clienti este important sa organizezi mereu evenimente, sa creezi divertisment, precum si sa imbunatatesti permanent serviciile si dotarile parcului.
Pentru parcurile acvatice in aer liber, sezonul estival este in perioada mai - septembrie. Parcul acvatic Water Park care se afla sub umbrela companiei Rin Otopeni a fratilor Negoita a necesitat anul acesta investitii de 150.000 de euro pentru realizarea unui nou tobogan Twister de 86 de metri patrati si a unei sali de jocuri si asteapta o cifra de afaceri de 500-600.000 de euro pentru sezonul estival.
Parcul acvatic din Otopeni se intinde pe o suprafata de 4 hectare, are 4.000 de sezlonguri, 9 piscine si 25 de tobogane. Capacitatea parcului acvatic este de 3.500 de persoane pe zi, iar numarul de angajati este de 80 de persoane. Water Park numara intre 150.000 si 250.000 de vizitatori pe sezon, atat localnici, cat si turisti.
Complexul Paradisul Acvatic al omului de afaceri Dumitru Puchianu a fost deschis la Brasov in 2007 pe o suprafata de 6,5 hectare, printr-o investitie de 12 mil. euro. Din complex fac parte un hotel, opt piscine acoperite si in aer liber cu 1.300 de sezlonguri, doua tobogane cu apa cu o lungime de 70 de metri, o sala de fitness, trei saune si un centru Spa pentru masaj clasic sau vibromasaj. Un abonament cu 15 intrari la cursurile de inot pentru un adult pentru o zi intreaga costa 650 de lei, iar pentru un copil acelasi tip de abonament este 250 de lei. Un abonament de fitness costa 250 de lei, la fel ca un abonament de aerobic.
 
Water Park:
  • Suprafata 4 hectare
  • Dispune de 4.000 de sezlonguri, 9 piscine si 25 de tobogane
  • Un parc acvatic trebuie sa dispuna de vestiare, piscine si tobogane, zona pentru food & drinks, un spatiu atractiv de joaca pentru copii
  • Asteapta o cifra de afaceri de 500.000-600.000 de euro pentru sezonul estival 2009
  • Capacitatea parcului acvatic este de 3.500 de persoane pe zi
  • Numarul de vizitatori intre 150.000 si 250.000 de vizitatori pe sezon
  • Pentru amenajarea spatiului este nevoie de un proiect de specialitate care poate costa intre 200.000 si 500.000 de euro
 
Kafka Solution:
  • Fondator: Oleg Velker. A demarat afacerea la 45 de ani din dorinta de a oferi alternative sanatoase de distractie
  • Cifra de afaceri in 2008: 36.800 de euro
  • Cifra de afaceri estimata pentru 2009: 120.000-180.000 de euro
  • Marja de profit net: 28-30%
  • Investitie initiala: 5.000 de euro
  • Preturi: intre 140 de euro si peste 2 mil. euro
  • Amenajarea unui loc de joaca sau a unui parc de distractii poate costa intre 240 de euro si 100 de milioane de euro
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO