Companii

Irlandezii de la Smurfit Kappa au luat Europack

06.07.2007, 18:53 372

Gigantul irlandez din domeniul packaging-ului Smurfit Kappa, cu afaceri anuale de peste 7 mld. euro, a achizitionat pachetul integral de actiuni al producatorul roman de profil, Europack Carton din Bucuresti.
Valoarea tranzactiei, care a fost confirmata ieri pentru ZF de reprezentantii Europack, nu a fost facuta publica.
Spre comparatie, Vrancart Adjud, o companie cu o cifra de afaceri aproape tripla fata de cea a Europack, are o valoare de 31,4 mil. euro la Bursa de Valori Bucuresti.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionarii Europack erau oamenii de afaceri Kurt Veysel (50% din actiuni), Kurt Vehbi (47% din actiuni), Kurt Nursen (1% din actiuni), Kurt Kamdi Kursat (1,5%) si Kurt Gulcin (0,5%).
Fabrica Europack de la Bucuresti care produce carton ondulat si ambalaje de carton ondulat se intinde pe o suprafata de 11.000 de metri patrati. Capacitatea de productie lunara este de peste 2.000 de tone de carton ondulat.
Potrivit ultimelor date disponibile, Europack Carton a incheiat anul 2005 cu o cifra de afaceri de 7 mil. euro si un profit net de 50.000 de euro. In cadrul companiei lucrau la finalul anului 2005 109 persoane. Pentru cea de-a doua jumatate a anului Europack si-a bugetat o cifra de afaceri de 2,5 mil. euro, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Europack.
Romania continua sa ramana atractiva pentru jucatorii din industria de profil, in pofida inchiderilor definitive sau temporare ale productiei pentru unele unitati.
Companii precum Ambro Suceava, Celhart Donaris Braila, Celrom Drobeta-Turnu-Severin au traversat in 2006 o perioada mai putin fasta, cand au fost nevoite sa-si intrerupa activitatea pentru o perioada mai mica sau mai mare de timp, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Patronatului Industriei de Celuloza si Hartie (ROMPAP).
Aceste inchideri au determinat in 2006 o scadere a productiei de celuloza cu aproximativ 10% comparativ cu 2006. Efectul imediat a fost majorarea importurilor cu circa 6,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO