Companii

Iosif Pop: Clujul va avea un centru financiar-bancar de peste 300 mil. euro

05.09.2008, 16:45 49

Piata Abator din zona centrala a municipiului Cluj-Napoca se va transforma in urmatorii ani intr-un centru financiar - bancar care va atrage investitii de aproximativ 300 mil. euro, afirma Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii Transilvania care conduce in prezent Imo Grup.
Centrul financiar-bancar din zona Abator se va dezvolta pana la finele anului 2015 si va cuprinde cladiri de birouri, spatii comerciale si locuinte pe o suprafata totala ce va depasi 50.000 de metri patrati.
"In zona viitorului centru financiar-bancar clujean estimez ca pot fi construite 25 de blocuri, iar investitiile totale de aici se vor ridica la cel putin 300 de milioane de euro", spune Pop.
Zona luata in calcul are o suprafata totala de 14 hectare, iar regimul de inaltime aprobat este de maxim 20 de etaje. Terenul avut in vedere pentru realizarea centrului financiar-bancar este detinut in proportie de 70% de investitori privati.
"Odata cu finalizarea centrului financiar-bancar in anul 2015, acesta va atrage importante sume de bani, va extinde serviciile actuale si va oferi consistenta suplimentara cresterii lor. Totodata vor fi create noi locuri de munca, se vor amplifica serviciile medicale si nu in ultimul rand dezvoltarea brandului Cluj va duce la identificarea oamenilor cu orasul lor", a afirmat Pop, care este unul dintre investitorii care au anuntat proiecte in zona. Omul de afaceri intentioneaza sa dezvolte Europa Business Center, proiect care prevede realizarea unei cladiri de 15 etaje plus doua la subsol si unul la parter.
Alaturi de acesta, in zona au mai anuntat proiecte companiile Polus Real Estate, care intentioneaza sa realizeze aici o cladire de 18 etaje, si Beyfin Romania, cu o cladire de 7 etaje, subsol, parter si mansarda.
De asemenea, compania Tiriac Imobiliare in parteneriat cu germanii de la LBBW Immobilien intentioneaza sa construiasca 1.000 de apartamente, spatii de birouri si un hotel, proiect estimat la 80 milioane de euro.
In ceea ce priveste proiectul lui Pop, acesta va avea aproximativ 11.500 de metri patrati construiti, iar spatiile pentru birouri clasa A si B vor reprezenta pana la 50% din totalul constructiei. Initial, Europa Business Center avea 25 de etaje, dar proiectul a fost respins de Comisia de Urbanism a Primariei Cluj-Napoca.
Initial, valoarea proiectului era estimata la aproximativ 12 milioane de euro, insa din cauza cresterii pretului la principalele materiale de constructii investitia va creste, potrivit reprezentantilor Imofinance, cu cel putin 20%.
Investitia va fi acoperita in proportie de 20%-35% din surse proprii si din surse atrase prin finantare bancara pentru restul de bani. "Asteptam ca in urmatoarele doua saptamani sa obtinem autorizarea proiectului Europa Business Center, astfel ca pana la finele lunii in curs sa demaram lucrarile de constructie, care estimam noi ca vor dura aproximativ un an si jumatate. Ne gandim chiar sa facem o licitatie pentru obtinerea celor mai bune conditii de finantare a investitiei", a spus Pop. Partenerul Imo Grup in aceasta investitie este omul de afaceri Matei Miko, proprietar al companiei Mikotronic.
"Am decis sa ne oprim la o cladire de 45 de metri inaltime, ceea ce inseamna intre 12 si 15 etaje, pentru ca, desi zona permite un nivel mult mai mare de inaltime, am considerat ca rentabilitatea investitiei este optima la acest regim de inaltime", a explicat Pop.
Constructia de cladiri turn in zona pericentrala a Clujului a devenit posibila de la inceputul acestui an, cand compania Imo Invest, parte a Imo Grup, a propus Consiliului Local Cluj-Napoca un PUZ privat de modificare a reglementarilor urbanistice unei zone centrale din oras. "Procesul de refunctionalizare a acestei zone va fi unul de durata, iar noi nu am facut decat sa dam tonul schimbarii", a declarat Pop.
Omul de afaceri Iosif Pop a condus Banca Transilvania de la infiintare pana in 2002, si a creat ulterior grupul financiar Imo, gandit sa functioneze ca o societate de credit ipotecar. In prezent grupul dezvolta diverse proiecte imobiliare in Cluj, Arad, Sibiu si Baia Mare.

Imo Grup include companiile:
1) Imofinace SRL - care se ocupa de coordonarea strategica a grupului;
2) Imocredit IFN SA - creditare ipotecara;
3) Imoinvest SA- dezvoltare imobiliara;
4) Imoleasing IFN SA - leasing;
5) Microimo IFN SA - microfinantare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO