Companii

Investitii de 100 mil. euro se pregatesc pentru parcul industrial Tetarom din Cluj

28.03.2005, 00:00 52

Oficialii parcului industrial Tetarom din Cluj au incheiat contracte cu sapte firme care au anuntat proiecte de investitii in valoare totala de aproximativ 100 de milioane de euro.


"Cu aceste sapte companii suntem la faza de intocmire a documentatiei si a punerii in drepturile de constructie. Estimam ca prima receptie o vom face in luna aprilie, iar lucrarile propriu-zise vor incepe la sfarsitul lunii mai 2005", a declarat pentru ZF Transilvania Viorel Gavrea, directorul general Tetarom.




Ruwel face circuite integrate


Cea mai mare investitie este cea care urmeaza sa fie realizata de compania germana Ruwel AG: 80 mil. euro pentru producerea de circuite integrate de inalta tehnologie pentru industria auto. Compania a inchiriat un teren de sase hectare, pe care se vor construi doua fabrici, una de 10.000 mp si cealalta de 7.000 mp, unde vor lucra peste 600 de persoane.


Alaturi de Ruwel, in parcul industrial va functiona si compania Energobit, al carei plan de investitii pentru construirea unei fabrici de echipamente pentru automatizari industriale necesita fonduri de aproximativ 10 milioane de euro.


"Am inchiriat un teren de 12.000 mp, pe care vom construi o hala de 3.500 mp. Aici vom angaja 150 de persoane", a declarat Peter Pal, vicepresedinte la Energobit.


Oficialii de la Tetarom spun ca de curand au fost semnate contractele si cu compania americana A&A Medical, care intentioneaza sa investeasca 1,3 milioane de euro pentru inugurarea unei linii tehnologice de ambalat medicamente, precum si cu firma Via Terra Spedition, care va aloca 1,5 mil. euro pentru construirea unor spatii de depozitare.




Magnet si pentru firmele IT

Parcul industrial a atras si companii care activeaza in domeniul IT, investitiile in acest caz fiind mult mai mici. Astfel, Sistec a semnat un contract pentru inchirierea unei suprafete de 8.000 mp, pe care va functiona un centru de productie de calculatoare, investitie care se ridica la 100.000 de euro.


Alte cinci firme IT - Net Brinel, AGS, Ambo, Selsoft si Fortech, reunite sub numele de Aries Transilvania - vor investi aproximativ un milion de euro intr-o cladire comuna pentru dezvoltare de proiecte software. Acestora li se adauga si PMA Invest (cu 200.000 de euro) si EGH (cu 100.000 de euro) care au achizitionat suprafete de aproximativ 2.000 mp.




Cerere mare, teren putin


Problema cea mai mare a autoritatilor locale si a conducerii parcului industrial ramane cererea foarte mare de terenuri si oferta limitata disponibila in municipiul Cluj.


"Tetarom se afla in negocieri avansate cu firme din Finlanda, Germania, Spania, Franta si Statele Unite pentru atribuirea de spatii pentru investitii greenfield. Doua companii din Finlanda, Scanfil, din domeniul echipamentelor pentru automatizari si Elcoteq, din domeniul telecomunicatiilor, solicita terenuri de 10, respectiv 5 hectare. De asemenea, compania Hella din Germania, partener al Ruwell, a solicitat 4 ha pentru productia de circuite integrate pentru industria automobilelor, iar Caucho Metal Prodotos din Spania a cerut 2 ha pentru o investitie in componente de cauciuc pentru automobile. Compania GDS Romania, firma mixta romano-franceza, a facut o cerere pentru 1,5 hectare de teren, iar Electrosigma Cluj, impreuna cu un partener din Germania doreste sa investeasca 20 de milioane de euro pentru realizarea unei fabrici de aparatura electronica industriala si fibra de sticla, pe alte 6 hectare", sustine directorul parcului industrial.


Pentru a mai satisface din cerere, Tetarom a scos la licitatie chiar si o cladire de 4.500 mp existenta pe terenul parcului industrial, din care 1.000 mp birouri si 3.500 spatii de productie, unde deja s-au atribuit suprafete pentru firmele Process Systems, SVF Management, Sistec si Via Terra. "Chiar am pierdut contracte cu investitori straini importanti care nu mai aveau rabdare sa astepte pana definitivam noi procesele birocratice", a mai spus Gavrea.


Desi Consiliul Judetean Cluj a atribuit Tetarom circa 12,5 ha pentru construirea unui nou parc industrial, intitulat Tetarom 2, acesta nu acopera nici macar necesitatile unui singur investitor major, cum este Montupet. Directorul Tetarom a declarat ca urgenta cea mai mare o reprezinta identificarea de noi suprafete pentru a raspunde in timp util cererilor investitorilor straini. "Trebuie sa ne miscam repede - sper ca in maximum trei luni vom putea sa oferim noile terenuri - altfel ne vor fura investitorii parcurile din Ploiesti sau Sibiu pentru ca ofera terenuri la preturi mult mai bune", a mai adaugat Gavrea.


Preturile pentru terenurile din Tetarom sunt de 0,12 euro/mp pentru inchiriere si 8 euro/mp la vanzare pentru investitiile care depasesc 5 mil. euro. Spre comparatie, la Ploiesti chiria ajunge la 0,02 euro/mp/luna.


Parcul Industrial Tetarom din Cluj-Napoca a necesitat investitii totale de aproximativ 11 milioane de euro, dintre care cinci milioane de euro reprezinta finantare Phare, 3,5 milioane de euro din alte fonduri europene, 1,5 din resurse guvernamentale si un milion de euro din fonduri judetene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO