Companii

Independenta costa: Bermas Suceava nu mai tine pasul cu piata

09.02.2005, 00:00 60

Bermas Suceava, numarul sapte de pe piata berii, a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de circa 9 milioane de euro (362 miliarde de lei) similara in euro cu cea inregistrata anul trecut si un profit net de 850.000 de euro (34 de miliarde de lei) in scadere cu 15% in euro fata de 2003 (39 de miliarde de lei). Bermas Suceava a ramas unul dintre putinii producatori independenti de bere de pe piata.
"Vremea ploiasa sI rece de anul trecut ne-a afectat negativ vanzarile. In plus, nu am facut atat de mult majorari ale preturilor ca in anii anteriori sI pentru ca am cosiderat ca populatia din Moldova nu le-ar suporta", spune Constantin Gatej, directorul general al Bermas Suceava. Compania produce marcile Suceava, Bermas Pils sI Calimani, aceasta din urma fiind vanduta la butoi.
"Nu producem bere la PET sI nu cred ca o sa facem, desi cei care au activat in acest segment anul trecut au avut vanzari bune. Nu cred ca dupa aderarea la UE ne va fi permis sa imbuteliem bere la PET deoarece acesta ofera posibilitatea ca berea sa ia aer", sustine Gatej. Bermas estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 430-440 de miliarde de lei (aproape 11 milioane de euro).
"Probabil ca masurile luate de noul Executiv vor aduce mai multe venituri in buzunarele romanilor. In Moldova, consumul de bere a crescut in detrimentul celui de bauturi spirtoase sI de vin", afirma Gatej.
El spune ca ia in calcul posibilitatea lansarii unei marci de bere la nivel national. "Ne gandim sa scoatem pe piata o bere mai scumpa pe care sa o lansam la nivel national, insa decizia o o vom lua dupa ce vom analiza mai in profunzime efortul investitional necesar pentru acest pas", spune Gatej. El a propus recent ca masura prin care producatorii de bere cu capacitatatI de productie de pana in 200.000 de hectolitri beneficiaza de o reducere a accizei sa fie aplicata pana la pragul de 400.000 de hectolitri.
Bermas a produs anul trecut 345.000 de hectolitri (la o capacitate proiectata de 360.000 de hectolitri) in scadere cu aproape 15.000 de hectolitri fata de anul anterior sI s-ar incadra alaturi de altI trei producatori in aceasta prevedere.
Pachetul majoritar de actiuni al Bermas (52%) este detinut de doua PAS-uri: Asociatia Victoria si PAS Bermas.
Actiunile Bermas sunt listate la categoria a II-a a Bursei, unde au avut o evolutie stabila de la inceputul anului. Ulima tranzactie de la Bursa cu actiunile producatorului de bere s-a realizat la 40.000 lei/actiune, pret la care valoarea companiei este de
Piata berii a atins anul trecut 600 de milioane de euro (14 milioane de hectolitri) in crestere cu 10% fata de anul precedent, cand s-a oprit la 550 de milioane de euro (12,8 milioane de euro). Liderul pietei a continuat sa fie Brau Union care face parte din grupul Heineken locul patru mondial, urmat de Compania de Bere Romania din grupul SAB Miller sI Interbrew Romania, filiala liderului mondial InBev. Pe locul patru a urcat vertiginos European Drinks. Locul cinci este ocupat de Tuborg Romania care face parte din grupul danez Carlsberg - locul cinci mondial, urmat de Bere Mures, o afacere dezvoltata de un grup de investitori autohtoni. Dupa Bermas, pe locul urmator urmeaza Martens Galati, filiala numarului patru de pe piata belgiana a berii Martens Breweries. Anul trecut piata s-a schimbat radical in segmentul berii populare sI in special al berii la PET dar a suferit modificari si in segmentul premium si super-premium, dupa intrarea unor noi marci.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO