Companii

In doi ani de la infiintare divizia de GPL a Rompetrol ajunge la vanzari de 117 mil. euro

In doi ani de la infiintare divizia de GPL a Rompetrol ajunge la vanzari de 117 mil. euro

Rezultatul consemnat de Rompetrol Gas anul trecut este de trei ori mai mare comparativ cu cel din 2007

18.06.2009, 16:46 358

Cu acest rezultat, Rompetrol Gas devanseaza cu mult companii consacrate pe piata de profil cum ar fi ButanGas Romania, care a avut anul trecut afaceri de circa 88 de milioane de euro, si ataca pozitia de lider al pietei detinuta in prezent de Petrom LPG, compania rezultata in urma integrarii operatiunilor fostei Shell Gas Romania cu cele ale Petrom pe piata de GPL.

Rezultatul consemnat de companie anul trecut este de trei ori mai mare comparativ cu cel din 2007, in contextul in care numarul de angajati ai Rompetrol Gas a variat destul de putin in perioada analizata, de la 125 de salariati in 2007 la 157 de salariati la sfarsitul anului trecut. La obtinerea acestui rezultat au contribuit mai multi factori printre care se numara atat achizitiile facute de companie anul trecut, cat si investitiile realizate.
"Rompetrol Gas a continuat si in 2008 dezvoltarea serviciilor si produselor oferite. Printre factorii care au contribuit la consolidarea si dezvoltarea activitatilor de profil se numara si construirea unei noi statii de imbuteliere a GPL-ului in Arad (o investitie totala de peste 10 milioane de dolari), introducerea primului serviciu de livrare a buteliilor de GPL la domiciliu in Constanta, continuarea programului de reinnoire a parcului de butelii (peste 6 mil. $ fiind alocati in 2008)", spun reprezentantii Rompetrol Gas.
 
Contract cu Borcea
In afara de aceste investitii, compania a fost implicata anul trecut in doua tranzactii care au dus la extinderea retelei de distributie a GPL-ului. Astfel, in octombrie, anul trecut, Rompetrol Gas a semnat cu Crimbo Gas, afacere dezvoltata de presedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo, Cristi Borcea, un contract de inchiriere pe cinci ani pentru activele de comercializare a autogazului detinute de Crimbo pe o perioada de cinci ani. La finalul contractului de inchiriere, Rompetrol Gas va cumpara aceste active.
"La cresterea cifrei de afaceri au mai contribuit extinderea retelei nationale de distributie a GPL-ului prin inchirierea pe 5 ani a activelor de profil ale grupului de firme Crimbo, dar si continuarea lucrarilor pentru finalizarea statiei de imbuteliere de la Bacau (o investitie estimata la 10 milioane de dolari). Tot in 2008, compania a intrat pe piata de profil din Republica Moldova, prin preluarea pachetului majoritar de actiuni al societatii MoldInterGaz", au mai precizat reprezentantii Rompetrol Gas.
Petrom LPG, compania de comercializare a GPL-ului detinuta de Petrom, formata dupa preluarea Shell Gas Romania, a raportat anul trecut afaceri de 94 de milioane de euro. Reprezentantii companiei au explicat ca rezultatul ar fi ajuns la circa 150 de milioane de euro, daca integrarea operatiunilor Shell Gas Romania ar fi fost valabila de la inceputul lui 2008. Finalizarea acestui proces a avut loc insa abia la sfarsitul anului trecut, respectiv in luna noiembrie.
Potrivit celor mai recente informatii, piata locala de GPL este estimata la o valoare de 500 mil. $, vanzarile in volume fiind de circa 500.000 de tone anual. Din acest nivel, 35% reprezinta segmentul de autogaz, 55% segmentul de butelii, iar restul este reprezentat de micul vrac.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO