Companii

In defazaj cu UE: bursa nu este folosita deloc pentru finantare

02.02.2004, 00:00 17

Companiile romanesti continua sa evite folosirea pietei de capital pentru finantare si se indreapta aproape in exclusivitate catre banci, in vreme ce in tarile Uniunii Europene tendinta este inversa: importanta bancilor traditionale este in scadere.
Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti a depasit de curand nivelul de 4 miliarde de dolari, la care se adauga 2,5 miliarde de dolari, capitalizarea Bursei Electronice RASDAQ. Insa cresterea de anul trecut a capitalizarii BVB s-a datorat in exclusivitate cresterii cotatiilor actiunilor, nu si aparitiei pe piata a unor noi companii, asa cum s-a intamplat in 1999 si 2001.
Anul trecut a fost primul din ultimii cinci in care capitalizarea totala Bursei de Valori Bucuresti a crescut in termeni reali mai putin decat creditul neguvernamental. Valoarea actiunilor care pot fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a urcat anul trecut in termeni reali cu 17%, iar creditul neguvernamental s-a majorat in aceeasi perioada cu 41%, conform unui studiu prezentat vineri de directorul BVB, Stere Farmache.
"In ciuda cresterii cererii din partea investitorilor, companiile romanesti sunt inca reticente sa se finanteze prin mecanismele pietei de capital," a apreciat Stere Farmache. La finalul anului trecut, capitalizarea BVB reprezenta 7% din PIB, in timp ce valoarea creditului neguvernamental reprezenta 16% din PIB. Una cauzele slabei dezvoltari a pietei de capital se numara puterea scazuta a investitorilor institutionali romani. Activele plasate pe piata de capital de fondurile mutuale sunt extrem de scazute, iar reforma sistemului de pensii este inca la inceput.
Nivelul redus al finantarii obtinute de pe piata de capital este caracteristic, de altfel, pietelor din taruce central si est-europene. "Una din problemele Bursei din Praga este aceea ca nu serveste finantarii companiilor, iar acest fapt este caracteristic pietelor mici de capital. Anul trecut nu am avut nici o oferta publica initiala" a declarat Pavel Hollman, secretarul general al Bursei din Praga. Oferta publica initiala este oferta de vanzare a actiunilor nou emise pe care o companie privata o desfasoara pe piata de capital in scopul obtinerii de fonduri necesare dezvoltarii, listandu-se astfel la b ursa.
In ultimii trei ani in Romania a avut loc o singura oferta de acest fel, cea a companiei Grupul Editorilor si Difuzorilor de Presa, la finalul anului trecut.
Pe de alta parte, in tarile Uniunii Europene, companiile au tendinta sa se indrepte din ce in ce mai mult catre piata de capital pentru a obtine finantare." In Uniunea Europeana importanta bancilor tradintionale in finantarea companiilor este in scadere. Totusi pietele europene de capilal sunt departe de cele americane in aceasta privinta", apreciaza Lito Ioannidou, vicepresedintele bursei din Atena.
Marea majoritate a companiilor de la Bursa din Bucuresti au fost aduse pe piata din necesitatea de a crea o piata de capital si nu pentru ca intentionau sa obtina finantare. Mai mult, statul detine o cota importanta din actiunile listate. Numai actiunile detinute de stat la cea mai mare companie de pe piata, Petrom, reprezinta 40% din capitalizarea bursiera totala.
In ultimele luni mai multe companii private romanesti si-au anuntat intentia de a-si lista actiunile la Bursa. Cu toate acestea, sperantele reprezentantilor Bursei privind dezvoltarea piatei romanesti de capital sunt legate de deciziile Guvernului de a lista companii de stat. "Am convingerea ca este aproape imposibila dezvoltarea pietei de capital fara sprijinul Guvernului. Daca Executivul este receptiv, si cred ca intr-un an electoral va fi, este posibil sa vedem listate la Bursa societati cu capital majoritar de stat." a  declarat presedintele BVB, Sergiu Oprescu.
El a mai declarat ca imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europena, programata pentru 2007, se va putea pune problema participarii Bursei de la Bucuresti intr-o structura integrata cu alte piete europene, inclusiv o fuziune. Pietele de capital ale Uniunii Europene sunt in prezent in proces de integrare, reglementari noi in acest sens sa urmand fie emise pana in 2005.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO