Companii

Imsat a crescut dar nu a devenit, inca, rentabil

14.08.2001, 00:00 31



Producatorul de echipamente de telecomunicatii Imsat Bucuresti a inregistrat in primul semestru al acestui an o crestere de 57% in termeni reali a cifrei de afaceri dar nu a reusit, inca, sa isi revina din punct de vedere al rentabilitatii.

Cifra de afaceri a companiei pe primul semestru a crescut de la 5,15 milioane de dolari la 8,1 milioane de dolari iar atefan Varfalvi, managerul Imsat, afirma ca tocmai aceasta explozie a afectat profitul companiei.

"Activitatea Imsat a inregistrat o crestere care va continua intr-un ritm chiar mai sustinut in semestrul al doilea. In aceste conditii, nevoia de capital de lucru a companiei creste si, corespunzator, cresc si cheltuielile totale", a declarat pentru Ziarul Financiar atefan Varfalvi.

Imsat a raportat un profit brut de 94,94 milioane de lei pe primul semestru al lui 2001, care s-a transformat intr-o pierdere de 66,62 milioane de lei dupa platirea impozitului, datorita valorii mari a cheltuielilor nedeductibile.

Diferenta dintre cele doua nivele ale cifrei de afaceri semestriale a fost data in special de doua contracte: cu General Electric si SNCFR.

Contractul cu General Electric, care prevede furnizarea de cabine de comanda pentru turbine, este incheiat de o divizie a Imsat - fosta Uzina de Masini Electrice Bucuresti) - si are o valoare de 6 milioane de dolari pentru 2001. Cel cu SNCFR are o valoare totala de 11 milioane de dolari, din care anul acesta vor fi incasati 5 milioane de dolari.

"In primele sase luni, din contractul cu General Electric ne-au intrat 1,6 milioane de dolari iar din cel cu SNCFR 800.000 de euro (600.000 euro)", a precizar Varfalvi.

Imsat si-a propus pentru acest an o cifra de afaceri de 25 milioane de dolari, ceea ce inseamna ca ultimul semestru al lui 2001 trebuie sa aduca pentru companie ce a adus tot anul trecut.

"Cred ca vom reusi sa ajungem la 25 milioane de dolari, asa cum ne-am propus. Vor mai intra cel putin 2 milioane de dolari din contractul cu General Electric in plus, iar din cel cu SNCFR - 3 milioane de dolari", spune managerul Imsat.

In plus, compania a semnat un contract de 8 milioane de dolari cu producatorul francez de materiale pentru constructii Lafarge.

Contractul prevede modernizarea unei fabrici de ciment din Orient, aflata in proprietatea Lafarge, si se va face prin intermediul altei activitati care intra in portofoliul Imsat, aceea de contractor general. Imsat s-a specializat, in cadrul acestei activitati, in modernizarea fabricilor de ciment.

"Contractul este semnat dar lucrarile nu au fost demarate pentru ca nu sunt semnate inca scrisorile de garantie. Speram sa incasam 2,5 milioane de dolari pana la sfarsitul anului", a conchis Varfalvi.

Daca Imsat isi va atinge obiectivele, 2001 va fi primul an de crestere a cifrei de afaceri dupa doi consecutivi de scadere in termeni reali.





Majorare de capital prin aport in numerar?

Actionarii semnificativi actuali ai Imsat sunt fonduri de investitii: Romania Investment Fund (28,79%), Romanian Investment Company (16,29 %), Danube Fund (6,92 %), Indofin NV (11,55 %), Romanian Reconstruction Capital (6,26%) si High Enterprises Ltd (5,57%).

Capitalul social al Imsat este de 70,49 miliarde de lei, recent dublat in urma includerii unor diferente din reevaluarea activelor.

In ciuda faptului ca situatia lichiditatilor de care dispune compania s-a imbunatatit considerabil fata de anul trecut, managerul Imsat este de parere ca o crestere a activitatii va necesita mai mult capital de lucru, fiind posibila in acest sens o majorare de capital prin vanzare de actiuni.

"Am avut discutii cu bancile si au spus ca sunt gata sa ne sustina dar ca vor aiba si dovada increderii actionarilor", afirma Varfalvi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO