Companii

IFC ar putea finanta cu 16 milioane de euro un spital Medicover in Pipera

22.02.2010, 23:07 68

International Finance Corporation (IFC), divizia de investitiiprivate a Bancii Mondiale, ar putea sa acorde o finantare de 16mil. euro operatorului de clinici private Medicover pentruconstructia unui spital de 88 de paturi in Pipera, conforminformatiilor aparute pe site-ul institutiei.

"Costul total al proiectului este estimat la aproximativ 40 demilioane de euro. Investitia propusa va consta in credite de panala 16,66 milioane de euro", se arata in anuntul IFC.

Spitalul din Pipera va fi situat in zona unui proiectrezidential si de birouri, va avea 88 de paturi si se va intinde peo suprafata de 12.900 mp cu patru sectii, conform aceleiasi surse.Consiliul director al IFC urmeaza sa se pronunte asupra proiectuluide finantare pe 22 martie.

Medicover si-a anuntat de mai mult timp intentia de a construiun spital pe piata locala, de pana la 100 de paturi, iar potrivitultimelor informatii disponibile urma sa fie unul generalist. Inlegatura cu aceste informatii publicate pe site-ul IFC,reprezentantii Medicover au spus ca "avand in vedere politicaglobala a Medicover, managementul companiei isi rezerva dreptul dea nu furniza deocamdata catre presa informatii care nu sunt deinteres public, ci de un interes intern limitat si corespunzatorviziunii sale actuale de business".

Cea mai mare investitie intr-un spitalprivat

Fredrik Ragmark, CEO al grupului suedez Medicover, spunea anultrecut intr-un interviu acordat ZF ca de la decizia de constructiea unei astfel de unitati pana la momentul in care aceasta incepeefectiv sa genereze bani dureaza sapte ani. Iar in Romania deciziaa fost luata in urma cu trei ani. In iulie anul trecut Medicover ainaugurat un spital in Polonia in urma unor investitii deaproximativ 40 mil. euro si care se intinde pe o suprafata de16.000 mp. Pe piata locala o investitie de 40 mil. euro ar fi ceamai mare realizata de un privat, in conditiile in care spitaleleexistente de mari dimensiuni au necesitat 10 - 20 mil. euro.

In Romania, Medicover este unul dintre principalii jucatori,care opereaza centre in Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Focsani,Iasi, Ploiesti si Timisoara. Compania are peste 70.000 de abonatidin 1.500 de companii. Pe langa divizia de clinici, grupul suedezdetine si reteaua de laboratoare Synevo.

Se aglomereaza piata spitalelor

In total, grupul suedez Medicover a inregistrat in 2008 o cifrade afaceri de sub 30 mil. euro pe piata locala (inclusiv Synevo),in crestere cu 35% comparativ cu 2007. Pentru 2009, cresterea afost proiectata la 15%, conform ultimelor informatiidisponibile.

Pe piata serviciilor medicale private estimata la circa 400 mil.euro Medicover concureaza cu MedLife, Centrul Medical Unirea (CMU),Euromedic, Medcenter, Gral Medical, Sanador. In Capitala existadoua mari spitale de mari dimensiuni, Euroclinic, parte a grupuluiEureko, si Life Memorial Hospital, detinut de MedLife. Cel mairecent anunt legat de investitii intr-un nou spital a fost facut deCentrul Medical Unirea, care dupa preluarea de catre Advent vrea saaloce 12 mil. euro pentru o unitate spitaliceasca.

Potrivit datelor de pe site-ul IFC, compania Medicover Holdingeste controlata indirect de familia Jochnick din Suedia, caredetine circa 79% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO