IFC ar putea finanta cu 16 milioane de euro un spital Medicover in Pipera

Autor: Ioana David 22.02.2010

International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii private a Bancii Mondiale, ar putea sa acorde o finantare de 16 mil. euro operatorului de clinici private Medicover pentru constructia unui spital de 88 de paturi in Pipera, conform informatiilor aparute pe site-ul institutiei.

"Costul total al proiectului este estimat la aproximativ 40 de milioane de euro. Investitia propusa va consta in credite de pana la 16,66 milioane de euro", se arata in anuntul IFC.

Spitalul din Pipera va fi situat in zona unui proiect rezidential si de birouri, va avea 88 de paturi si se va intinde pe o suprafata de 12.900 mp cu patru sectii, conform aceleiasi surse. Consiliul director al IFC urmeaza sa se pronunte asupra proiectului de finantare pe 22 martie.

Medicover si-a anuntat de mai mult timp intentia de a construi un spital pe piata locala, de pana la 100 de paturi, iar potrivit ultimelor informatii disponibile urma sa fie unul generalist. In legatura cu aceste informatii publicate pe site-ul IFC, reprezentantii Medicover au spus ca "avand in vedere politica globala a Medicover, managementul companiei isi rezerva dreptul de a nu furniza deocamdata catre presa informatii care nu sunt de interes public, ci de un interes intern limitat si corespunzator viziunii sale actuale de business".

Cea mai mare investitie intr-un spital privat

Fredrik Ragmark, CEO al grupului suedez Medicover, spunea anul trecut intr-un interviu acordat ZF ca de la decizia de constructie a unei astfel de unitati pana la momentul in care aceasta incepe efectiv sa genereze bani dureaza sapte ani. Iar in Romania decizia a fost luata in urma cu trei ani. In iulie anul trecut Medicover a inaugurat un spital in Polonia in urma unor investitii de aproximativ 40 mil. euro si care se intinde pe o suprafata de 16.000 mp. Pe piata locala o investitie de 40 mil. euro ar fi cea mai mare realizata de un privat, in conditiile in care spitalele existente de mari dimensiuni au necesitat 10 - 20 mil. euro.

In Romania, Medicover este unul dintre principalii jucatori, care opereaza centre in Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Focsani, Iasi, Ploiesti si Timisoara. Compania are peste 70.000 de abonati din 1.500 de companii. Pe langa divizia de clinici, grupul suedez detine si reteaua de laboratoare Synevo.

Se aglomereaza piata spitalelor

In total, grupul suedez Medicover a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de sub 30 mil. euro pe piata locala (inclusiv Synevo), in crestere cu 35% comparativ cu 2007. Pentru 2009, cresterea a fost proiectata la 15%, conform ultimelor informatii disponibile.

Pe piata serviciilor medicale private estimata la circa 400 mil. euro Medicover concureaza cu MedLife, Centrul Medical Unirea (CMU), Euromedic, Medcenter, Gral Medical, Sanador. In Capitala exista doua mari spitale de mari dimensiuni, Euroclinic, parte a grupului Eureko, si Life Memorial Hospital, detinut de MedLife. Cel mai recent anunt legat de investitii intr-un nou spital a fost facut de Centrul Medical Unirea, care dupa preluarea de catre Advent vrea sa aloce 12 mil. euro pentru o unitate spitaliceasca.

Potrivit datelor de pe site-ul IFC, compania Medicover Holding este controlata indirect de familia Jochnick din Suedia, care detine circa 79% din actiuni.