Companii

Iberdrola, fara birou local din cauza grevei magistratilor

27.09.2009, 15:27 32

Grupul energetic spaniol Iberdrola, cu afaceri de 25 mld. euroin 2008, amana pentru inceputul anului viitor punerea in functiunea primelor turbine eoline in Dobrogea, dupa ce initial spaniolii sebazau pe instalarea unor turbine chiar anul acesta. Reprezentantiigrupului spun ca nu criza este de vina, ci birocratia.

Mai mult, desi au toate documentele necesare pentru deschidereaunui birou, reprezentantii Iberdrola spun ca nu l-au pututinregistra din cauza grevei magistratilor.

"Avem deja un spatiu inchiriat, toate documentele pregatite, dardin pacate nu am putut sa inregistram acest birou din cauza greveimagistratilor", a declarat Adrian Goicea, country manager pentruRomania al Iberdrola. Greva magistratilor a durat circa o luna dezile fiind declansata pe fondul nemultumirii generate de legeaunica de salarizare. In aceasta perioada, rezolvarea litigiilorcomerciale si inregistrarea firmelor au fost blocate.

Iberdrola a incercat prin mai multe strategii sa-si faca loc pepiata locala a energiei, grupul participand si la procesul deprivatizare al Electrica Muntenia Sud, dar pierzand in fataitalienilor de la Enel.

Tranzactii de 200-300 mil. euro

La inceputul anului trecut, spaniolii au achizitionat 50 deproiecte pentru parcuri eoline in Dobrogea, cu o capacitateinstalata totala de 1.600 MW, adica mai mult decat cele douareactoare de la Cernavoda. Valoarea tranzactiei a fost intre 200 si300 de milioane de euro, suma exacta urmand sa fie stabilita infunctie de capacitatea finala a proiectului. Desi spaniolii sperauca in 2009 vor avea primele turbine operationale, acest plan a fostamanat pentru anul viitor. "Proiectul merge inainte cu aceleasidimensiuni, dar din cauza birocratiei cred ca vom avea primeleturbine instalate in 2010. Imi este greu sa spun cand va fifinalizat intreg proiectul", a mai precizat Goicea. Societatea caredezvolta aceste proiecte este Eolica Dobrogea (Schweiz) AG, careare in structura sa societatea romaneasca Rokura si firma elvetianaNEK Umwelttechnik AG, ambele active in domeniul energiilorregenerabile. Iberdrola preia aceste proiecte abia in faza deconstructie, restul responsabilitatilor fiind detinute dedezvoltator.

Bulgarii stau mult mai bine

"In Bulgaria, procesul de avizare (al proiectelor eoliene -n.r.) este mult mai bine pus la punct si mai lejer, dar pe de altaparte si proiectele in cauza sunt mai mici. Oricum, multe companiicare au inceput proiecte atat in Romania, cat si in Bulgaria inacelasi timp au deja turbinele puse in functiune in Bulgaria, pecand in Romania nici macar nu au ajuns la partea de constructiicivile", a precizat Markus Piuk, managing partner in cadrul caseide avocatura Schoenherr si Asociatii

Singurul proiect de mari dimensiuni a carui constructie ainceput este cel dezvoltat de cehii de la CEZ in doua zonedobrogene, Fantanele si Cogealac.

Ce face Iberdrola in Romania

Parc eolian

Localizare: Dobrogea

Capacitate instalata: 1.600 MW

Numar de turbine: 800

Punerea in functiune a primelor turbine: 2010

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Localizare: Dobrogea

Capacitate instalata: 1.400 MW

Participatia Iberdrola in proiect: 6,2%

Valoarea totala a proiectului: 4 mld. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO