Iberdrola, fara birou local din cauza grevei magistratilor

Autor: Roxana Petrescu 27.09.2009

Grupul energetic spaniol Iberdrola, cu afaceri de 25 mld. euro in 2008, amana pentru inceputul anului viitor punerea in functiune a primelor turbine eoline in Dobrogea, dupa ce initial spaniolii se bazau pe instalarea unor turbine chiar anul acesta. Reprezentantii grupului spun ca nu criza este de vina, ci birocratia.

Mai mult, desi au toate documentele necesare pentru deschiderea unui birou, reprezentantii Iberdrola spun ca nu l-au putut inregistra din cauza grevei magistratilor.

"Avem deja un spatiu inchiriat, toate documentele pregatite, dar din pacate nu am putut sa inregistram acest birou din cauza grevei magistratilor", a declarat Adrian Goicea, country manager pentru Romania al Iberdrola. Greva magistratilor a durat circa o luna de zile fiind declansata pe fondul nemultumirii generate de legea unica de salarizare. In aceasta perioada, rezolvarea litigiilor comerciale si inregistrarea firmelor au fost blocate.

Iberdrola a incercat prin mai multe strategii sa-si faca loc pe piata locala a energiei, grupul participand si la procesul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, dar pierzand in fata italienilor de la Enel.

Tranzactii de 200-300 mil. euro

La inceputul anului trecut, spaniolii au achizitionat 50 de proiecte pentru parcuri eoline in Dobrogea, cu o capacitate instalata totala de 1.600 MW, adica mai mult decat cele doua reactoare de la Cernavoda. Valoarea tranzactiei a fost intre 200 si 300 de milioane de euro, suma exacta urmand sa fie stabilita in functie de capacitatea finala a proiectului. Desi spaniolii sperau ca in 2009 vor avea primele turbine operationale, acest plan a fost amanat pentru anul viitor. "Proiectul merge inainte cu aceleasi dimensiuni, dar din cauza birocratiei cred ca vom avea primele turbine instalate in 2010. Imi este greu sa spun cand va fi finalizat intreg proiectul", a mai precizat Goicea. Societatea care dezvolta aceste proiecte este Eolica Dobrogea (Schweiz) AG, care are in structura sa societatea romaneasca Rokura si firma elvetiana NEK Umwelttechnik AG, ambele active in domeniul energiilor regenerabile. Iberdrola preia aceste proiecte abia in faza de constructie, restul responsabilitatilor fiind detinute de dezvoltator.

Bulgarii stau mult mai bine

"In Bulgaria, procesul de avizare (al proiectelor eoliene - n.r.) este mult mai bine pus la punct si mai lejer, dar pe de alta parte si proiectele in cauza sunt mai mici. Oricum, multe companii care au inceput proiecte atat in Romania, cat si in Bulgaria in acelasi timp au deja turbinele puse in functiune in Bulgaria, pe cand in Romania nici macar nu au ajuns la partea de constructii civile", a precizat Markus Piuk, managing partner in cadrul casei de avocatura Schoenherr si Asociatii

Singurul proiect de mari dimensiuni a carui constructie a inceput este cel dezvoltat de cehii de la CEZ in doua zone dobrogene, Fantanele si Cogealac.

Ce face Iberdrola in Romania

Parc eolian

Localizare: Dobrogea

Capacitate instalata: 1.600 MW

Numar de turbine: 800

Punerea in functiune a primelor turbine: 2010

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Localizare: Dobrogea

Capacitate instalata: 1.400 MW

Participatia Iberdrola in proiect: 6,2%

Valoarea totala a proiectului: 4 mld. euro