Companii

HTI muta productia de componente auto in Slovacia si Romania

18.08.2008, 19:55 82

Grupul austriac HTI High Tech Industries a anuntat ca isi va muta productia de componente auto in Slovacia si Romania, iar capacitatile pe care le detine in Germania si Austria vor fi redimensionate.
Decizia a fost luata pentru a eficientiza compania, ca urmare a incetinirii cresterii economice la nivel mondial, si vizeaza restructurarea HTP Automotive, divizie care produce piese auto, se arata intr-un comunicat al grupului.
"Productia va fi transferata catre fabricile noastre din Slovacia si Romania, in timp ce capacitatile de productie pe care le detinem in Austria si Germania vor fi redimensionate", a declarat Peter Glatzmeier, presedinte al consilului de administratie al HTI.
Mutarea productiei in Romania si Slovacia se va finaliza pana la sfarsitul anului, pentru a contribui la rezultatele financiare ale companiei in 2009, a adaugat oficialul companiei.
Vanzarile HTI au totalizat 99,8 milioane euro in primul semestru, valoare in crestere cu 33,4% fata de nivelul de 74,8 milioane euro atins in prima jumatate a anului trecut.
"Suntem multumiti privind nivelul record al vanzarilor", a afirmat Peter Glatzmeier.
De asemenea, profitul inainte de calcularea dobanzii, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) a avansat cu 4,8%, de la 8,4 milioane euro in la 8,8 milioane euro.
Compania a reconfirmat tintele de vanzari pentru 2008 si 2009, de 200 milioane euro, respectiv 270-300 milioane euro.
HTI High Tech Industries a intrat pe piata romaneasca in 2007, infiintand o subsidiara la Brasov, care produce in principal componente auto de interior si exterior.
Cazurile transferului productie cu inchiderea unei fabrici dintr-o tara vest europeana sunt limitate comparativ cu investitiile pentru dezvoltare. Dupa ce zona vestica a tarii a fost aglomerata de producatorii sositi la mijlocul anilor 1990, urmeaza acum dezvoltarea zonelor din sudul si estul tarii.
Astfel, in urmatorii doi ani in Dolj, Olt sau Gorj urmeaza instalarea furnizorilor adusi de Ford odata cu achizitia uzinei Daewoo. Pana in prezent sase furnizori importanti au confirmat intentia de constructie a unei fabrici, investitiile cumulate fiind evaluate la mai mult de 250 de milioane de euro.
Compania Honsel a investit deja 36 de milioane de euro in prima faza de dezvoltare a fabricii din Slatina, unde Pirelli, prezent deja de 3 ani, a investit 170 de milioane de euro.
Pe de alta parte, la Iasi, in zona de est a tarii, se contureaza un viitor centru tehnologic si de productie, tinand cont ca firmele Delphi si Continental sunt prezente aici aici prezent prin investitii de 100 mil. euro, respectiv 20 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO