Companii

Holcim Romania tinteste vanzari de 74 mil. Euro in 2002

17.12.2001, 00:00 23



Grupul elvetian Holcim Romania estimeaza in 2002 o cifra de afaceri de 73,5 mil. euro, in crestere cu 5% fata de anul acesta, in conditiile in care piata interna a cimentului va creste anul viitor cu 5-10%, a declarat pentru Ziarul Financiar Albert Szabo, directorul diviziei betoane si agregate din cadrul grupului.

Holcim Romania spera ca anul viitor sa aiba un profit "modest", dar foarte important, de vreme ce ar fi primul an cand grupul elvetian nu ar mai incheia pe pierderi, de la venirea sa in 1997.

Holcim Romania a pus in functiune la Pitesti, vineri, prima statie ecologica de betoane din Romania, investitie in valoare de peste un milion de dolari.

Noua statie are o capacitate de 120 mc/ora si este prima dintr-un total de cinci statii ecologice, toate urmand a intra in exploatare in 2002, sustin reprezentantii Holcim Romania.

Celelalte patru statii, care necesita investitii totale de patru mil. $, sunt la Brasov (statie care urmeaza sa fie retehnologizata) precum si trei statii noi la Craiova, Cluj si Ploiesti.

In 2002, Holcim Romania va investi in total 15 mil. $, din care patru mil. $ vor fi destinati noilor statii ecologice.

Restul banilor vor fi alocati pentru instalarea sistemului informatic in noul sediu al companiei, pentru retehnologizarea fabricilor de ciment (Campulung, Alesd si Turda), training si logistica - pentru distributia cimentului in saci sau vrac, afirma oficialii Holcim Romania.

"In urmatorii 4-5 ani, grupul va investi in Romania circa 100 mil. $ in modernizarea facilitatilor de productie, in perfectionarea metodelor de protectie a mediului inconjurator, precum si in extinderea activitatii de baza", a spus Szabo.

La ora actuala, Holcim Romania detine 3 fabrici de ciment la Turda, Alesd si Campulung si 6 statii de betoane si agregate la Pitesti, Curtea de Arges, Brasov si Bucuresti (Pipera, Progresul si Militari).

Grupul Holcim Romania, rezultat in urma fuziunii prin absorbtie a societatii Cimentul Turda cu societatile Holcim SRL Bucuresti, Cimus Campulung, Premeco Pitesti si Alchim Alesd, va lua nastere la inceputul anului viitor.

Practic, grupul elvetian isi concentreaza activitatile din Romania, urmand ca din 2002 divizia de ciment si divizia de betoane si agregate sa se uneasca intr-una singura, spre deosebire de concurentii lor din Romania - grupul francez Lafarge si cel german - Heidelberg Cement.

Pe piata cimentului, grupul elvetian si-a anuntat intentia de a-sI mari cota de piata la 30%. Lafarge-Romcim este acum liderul pietei interne, cu 32% din piata, urmata de Holcim, Heidelberg Cement - 22% si Romcif Fieni.

"Exista studii care arata ca atunci cand PIB (produsul intern brut) creste cu 1%, piata cimentului creste cu 2%. Anul viitor, noi mizam in 2002 pe o crestere a pietei de ciment cu 5-10%", a precizat reprezentantul Holcim Romania.

In 2001, vanzarile de ciment pe piata romaneasca au depasit peste 4,6 mil. tone.

Anul acesta, Holcim Romania va avea o cifra de afaceri de 70 mil. euro, in crestere cu 5% fata de 2000.

Vanzarile de ciment ale grupului elvetian reprezinta 80-90% din cifra de afaceri din acest an, a mentionat Szabo adaugand ca " in urmatorii 3-4 ani, cimentul romanesc se va putea ridica la standardele internationale".

Din 1997 - momentul intrarii Holderbank (actualul Holcim) in Romania, elvetienii au investit peste 120 mil. $ si au ajuns acum la peste 2.200 de angajati.

Grupul Holcim Ltd. este unul dintre liderii la nivel mondial in productia materialelor de constructii, alaturi de grupul Lafarge. In 2000, grupul elvetian a raportat o cifra de afaceri de 14 mld. franci elvetieni si un profit net de 886 mil. franci elvetieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO