Companii

Guvernul ceh are nevoie de ajutor pentru acordarea licentelor 3G

28.05.2001, 00:00 23



Guvernul de la Praga a votat saptamana trecuta in favoarea selectionarii unui consultant in vederea procesului de acordare a celor patru licente UMTS, pe care ar urma sa le lanseze in toamna.

Potrivit ministrului telecomunicatiilor Jaromir Schling, citat de Prague Business Journal, consultantul urmeaza sa fie ales in cel mult doua luni.

Desi guvernul ceh decisese initial ca nu are nevoie de un consultant pentru licentele UMTS, Oficiul Ceh de Telecomunicatii s-a plans ca nu este suficient de experimentat pentru a derula licitatiile de unul singur.

La randul sau, recent numitul ministru al Finantelor, Jiri Rusnok, si-a anuntat colegii de cabinet ca s-ar putea ca licentele UMTS sa nu aduca sumele scontate.

Guvernul ceh isi planificase sa incaseze de pe urma licitatiilor cel putin 20 miliarde de coroane aproximativ 500 milioane de dolari), insa Rusnok a avertizat ca cele patru licente s-ar putea sa nu aduca mai mult de 15 miliarde de coroane (aproximativ 377 milioane de dolari).

Cei trei operatori cehi de telefonie mobila au declarat, la randul lor, ca pretentiile guvernului ceh nu au legatura cu realitatea pietei. Ei au estimat ca pretul unei licente ar putea ajunge la cel mult 3 miliarde de coroane aproximativ 75,4 milioane de dolari).

Ministrul telecomunicatiilor a mai spus ca s-a intalnit personal cu zece firme de telecomunicatii pentru a vedea care este starea de spirit in legatura cu procesul de acordare a licentelor, insa n-a primit nici o oferta concreta pana in acest moment si nici n-a putut spune cat de interesati s-au aratat partenerii sai de discutie.

La Bucuresti, Ministerul comunicatiilor si tehnologiei informatiei (MCTI) nu crede sa aiba nevoie de un consultant, cand va veni momentul lansarii licentelor, potrivit secretarului de stat Ion Smeeianu.

"Deocamdata, noi suntem exact in stadiul elaborarii unei strategii la care lucreaza departamentul de comunicatii din cadrul MCTI," a declarat Smeeianu pentru Ziarul Financiar. "In plus, avem suficiente resurse, avem si un institut care se ocupa cu astfel de probleme si avem suficienti specialisti."

Cehia are cel mai mare potential de utilizatori din Europa de Est, dupa Romania. Cei trei operatori cehi - Eurotel, RadioMobil si Cesky Mobil - au atras impreuna aproximativ 4,5 milioane de utilizatori. In Romania, numarul utilizatorilor de telefonie mobila este de aproximativ 3 milioane.

Cei mai importanti operatori sunt MobiFon/Connex si Mobil Rom/Dialog. Anul trecut, pe piata locala a fost lansat si Cosmorom, apartinand operatorului national de telefonie fixa, RomTelecom.

Romania ar putea scoate la licitatie, in trimestrul trei al acestui an, patru licente de telefonie mobila din generatia a treia (3G), era de parere saptamana trecuta ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Dan Nica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO