Companii

GSK si Boehringer Ingelheim, sanctionate de Africa de Sud

23.10.2003, 00:00 13



Comisia sud-africana pentru concurenta a declarat ca firmele farmaceutice GlaxoSmithKline si Boehringer Ingelheim au dat dovada de comportament neconcurential in ceea ce priveste vanzarea de medicamente impotriva HIV/SIDA in aceasta tara, transmite Reuters.



Organismul mentionat a recomandat ca aceste companii sa fie obligate sa permita producerea unor versiuni generice ale medicamentelor lor impotriva sindromului imunodeficientei dobandite, in schimbul unor compensatii financiare rezonabile si, de asemenea, a sugerat amendarea celor doua firme.



Decizia comisiei are la baza o plangere formulata in septembrie 2002 de o alianta a asociatiilor de lupta impotriva SIDA si a liderilor sindicali, referitoare la preturile excesive practicate de companiile vizate pentru medicamentele antiretrovirale.



Asociatiile de lupta impotriva HIV/SIDA considera ca pretul prea mare al medicamentelor face imposibila achizitionarea acestora de catre milioane de bolnavi saraci din Africa de Sud.



In aceasta tara se inregistreaza cel mai mare numar de persoane infectate cu virusul HIV/SIDA din intreaga lume, fiind estimat la 5,3 milioane de oameni.



Comisia sud-africana pentru concurenta a afirmat ca cele doua companii au refuzat sa dezvaluie patentele medicamentelor antiretrovirale producatorilor de generice pentru o suma rezonabila.



"Vom cere tribunalului concurentei sa emita un ordin care sa autorizeze orice persoana sa exploateze patentele pentru a pune in vanzare versiuni generice ale medicamentelor patentate (...) in schimbul unor drepturi banesti acceptabile", se arata intr-un comunicat al comisiei.



In plus, comisia a recomandat ca cele doua companii sa fie penalizate cu o suma in valoare de 10% din venitul anual adus de vanzarea retroviralelor in Africa de Sud.



"Consideram ca acest lucru este fezabil si ca bolnavii vor avea de castigat din aparitia unor versiuni mai ieftine ale medicamentelor in chestiune. De asemenea, suntem de parere ca dezvaluirea licentelor va fi de natura sa amelioreze sistemul competitional dintre companii si producatorii de generice", conform declaratiei unuia dintre membrii comisiei.(A.B.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO