Companii

GlaxoSmithKline schimba conducerea, dupa doi ani de mandat pentru David Lechleiter

GlaxoSmithKline schimba conducerea, dupa doi ani de mandat pentru David Lechleiter

Patrick Desbiens este in prezent director operatiuni comerciale Quebec, GSK Canada, si va prelua pozitia de vicepresedinte si director general al operatiunilor din Romania in luna ianuarie a anului viitor

21.12.2008, 17:01 61

Compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK), unul dintre principalii jucatori de pe piata locala de profil, l-a numit pe Patrick Desbiens la conducerea operatiunilor din Romania.
De origine franceza, Desbiens ii succede in functie lui David Lechleiter, care a avut un mandat de doi ani in pozitia de vicepresedinte si director general al GSK Romania.
In ultimele luni in care Lechleiter a condus GSK, compania a pierdut pozitia de lider al pietei, pentru prima data in ultimii zece ani. Cota de piata a britanicilor intrase pe un trend descendent in ultimii ani, iar treptat diferenta de vanzari dintre GSK si principalii competitori s-a redus, astfel incat in cel de-al treilea trimestru compania se afla pe locul trei cu o cota de piata de 6,8%.
Mandatul lui Lechleiter s-a derulat intr-o perioada extrem de dificila in industria farmaceutica locala, in care criza din distributie, miscarile de personal, noile liste de medicamente compensate, trecerea la prescriptia pe brand au tinut intr-o tensiune extrema intreaga piata.
Lechleiter a fost numit vicepresedinte vaccinuri si operatiuni comerciale in cadrul GSK Franta.
Patrick Desbiens este in prezent director operatiuni comerciale Quebec, GSK Canada, si va prelua pozitia de vicepresedinte si director general al operatiunilor din Romania in luna ianuarie a anului viitor. El lucreaza in cadrul diviziei din Canada de peste 12 ani in zone precum comunicare, marketing, vanzari si relatii guvernamentale.
"Desi piata din Romania difera din multe puncte de vedere de cea canadiana, exista similaritati pe baza carora vom putea combina cele mai bune practici din cele doua tari", a declarat Patrick Desbiens.
Pana la sfarsitul anului, David Lechleiter va coordona atat activitatea GSK Romania, cat si pe cea a diviziei de vaccinuri din Franta. Predecesorul lui Lechleiter a fost Roberto Musneci, care a avut un mandat in intervalul 2001-2006, iar ulterior a intrat in consultanta, fiind asociat in cadrul Serban & Musneci Associates, dar avand si o pozitie non-executiva in A&D Pharma.
Pe piata locala, britanicii detin si o capacitate de productie, fabrica Europharm de la Brasov, precum si un distribuitor cu acelasi nume.
Este singura piata din lume pe care GSK are si distributie.
In 2008, GSK urma sa inceapa exporturile de Paroxetina, un antidepresiv care ar ajunge din fabrica de la Brasov in peste 80 de state. Livrarile externe sunt estimate la 2,2 mil. pachete de paroxetina in 2009 si la 15 mil. pachete in 2011. La mijlocul acestui an, medicamentul era produs in Franta si Anglia, iar procesul de transfer urmeaza sa fie finalizat in 2009, cand compania va lucra la capacitate maxima pe aceasta substanta, potrivit ultimelor date disponibile. Din punctul de vedere al volumului produs la Brasov cresterea va fi de peste 50% in urmatorul an.
GSK a avut pe piata locala vanzari de 114,2 mil. lei (31,9 mil. euro) in trimestrul trei al acestui an, in crestere cu 15% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Plecarea lui Lechleiter se inscrie unui sir lung de schimbari in industria farmaceutica, anul 2008 fiind de departe cel mai efervescent din acest punct de vedere. Dragos Dinu, Dragos Damian, Cezar Zaharia, Adrian Volintiru, Nicolae Voiculescu, Amalia Georgescu sunt numai cateva nume de executivi care au renuntat la functiile pe care le detineau anul acesta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO