Companii

Gheorghe Radu Ţibichi, preşedintele CNAS: Informatizarea sistemului este cheia de boltă pentru eficientizarea cheltuirii banilor publici

Gheorghe Radu Ţibichi, preşedintele CNAS:...

Autor: Bianca Dorobanţu

13.09.2016, 11:43 537
Modul în care banii publici sunt cheltuiţi în sistemul de sănătate românesc poate fi eficientizat prin informatizarea sistemului de sănătate, a spus  Gheorghe Radu Ţibichi, preşedintele  Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în cadrul ZF Health & Pharma Summit ’16.

„Randamentul bugetului alocat sănătăţii este strict legat de informatizarea sistemului. Este cheia de boltă pe care o avem în vedere când vorbim de eficientizarea cheltuirii banului public şi reducerea fraudelor din sistem”.

Totodată, Radu Ţibichi a subliniat faptul că rolul Casei Naţionale de Asigurări nu este să se ocupe de igiena din spitale sau de achiziţiile publice, ci să cumpere servicii la un standard de calitate bine stabilit.

„Modalităţile de plată trebuie să fie stimulative, dacă vom plăti servicii per capita într-o proporţie mai mică, nu vom creşte calitatea. Avem un deficit de 700 de medici în asistenţă primară. Până acum un an  nu exista acest deficit, aveam un surplus de medici la nivel naţional”.

Astfel, instituţiile din Sănătate sunt eficiente atât timp cât fiecare îşi va defini clar rolul şi se va ocupa de obiectivele sale, a concluzionat Radu Ţibichi. 

De asemenea, odată cu împlinirea unui an de când a fost introdus cardul de sănătate obligatoriu pentru pacienţi, au fost înregistrate mai puţine spitalizări, mai puţine reţete prescrise, mai puţini pacienţi consultaţi, iar  astfel beneficiile cardului totalizează peste 100 de mil. de euro, a mai spus preşedintele CNAS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO